μουχλιασμένες φράουλες

Η μούχλα είναι μικροσκοπικοί μύκητες που αναπτύσσονται στα φυτικά και στα ζωικά προϊόντα. Αποτελούνται από πολλά κύτταρα, όχι όπως τα βακτήρια που είναι μονοκύτταροι, γι' αυτό είναι ορατοί με το μάτι.

Η μούχλα είναι μόνο στην επιφάνεια του φαγητού;

Όχι. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο ένα μέρος της μούχλας. Το γκρι χνουδωτό στο ξεχασμένο σαλάμι, οι πρασινωπές κηλίδες πάνω στο ψωμί, η άσπρη σκόνη στο τσένταρ, οι χνουδωτές κηλίδες στα φρούτα.

Οι περισσότερες μούχλες αποτελούνται από:

  • τις ρίζες που διακλαδίζονται μέσα στο φαγητό,
  • το βλαστό που φαίνεται πάνω από το φαγητό και
  • τα σπόρια στις άκρες του κοτσανιού.

ανάπτυξη μούχλας στο ψωμί

η εικόνα ανήκει στο: imaginationstationtoledo.org

Τα σπόρια είναι αυτά που δίνουν το χρώμα που βλέπουμε, ενώ οι ρίζες δεν είναι ορατές και μπορεί να φθάνουν βαθιά μέσα στο φαγητό. Όταν βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη μούχλας τότε σημαίνει ότι η ρίζα έχει εισχωρήσει βαθιά.

Είναι επικίνδυνη η μούχλα αν φαγωθεί;

Οι περισσότεροι τύποι μούχλας είναι ακίνδυνες, ωστόσο κάποιες περιέχουν μυκοτοξίνες, που είναι δηλητηριώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και πνευμονικά προβλήματα.

Τι είναι ο μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες είναι δηλητηριώδεις ουσίες, προϊόν του δευτερογενούς μεταβολισμού των μυκήτων, που αναπτύσσονται στα σιτηρά και τους ξηρούς καρπούς, αλλά μπορεί να βρεθούν και στο σέλινο, στα μήλα, στο χυμό σταφυλιού και αλλού. Ένα είδος μύκητα μπορεί να παράγει πολλές διαφορετικές μυκοτοξίνες, αλλά και διαφορετικά είδη μύκητα μπορεί να παράγουν την ίδια μυκοτοξίνη. Η πιο επικίνδυνη είναι η αφλατοξίνη από μύκητες στο καλαμπόκι και τα φιστίκια, που προκαλεί καρκίνο.

Ποια φαγητά μπορείτε να τα φάτε αφού καθαρίσετε τη μούχλα και ποια όχι

Αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικα

Μαγειρεμένο κρέας & πουλερικά

Φαγητά κατσαρόλας

Μαγειρεμένα ζυμαρικά, σιτηρά, δημητριακά

Πετάξτε γιατί μπορεί η μούχλα να έχει αναπτυχθεί και βαθύτερα. Μπορεί να έχουν και βακτήρια. 
Σκληρά σαλάμια, Αφυδατωμένα αλλαντικά, όπως το προσούτο Ξύστε τη μούχλα στην επιφάνεια και φάτε το. Είναι φυσιολογικό προϊόντα που διατηρούνται στο ράφι να αναπτύσσουν μούχλα.
Σκληρά τυριά (όχι αυτά που η μούχλα είναι στη διαδικασία παρασκευής) Καταναλώστε τα. Αφαιρέστε τουλάχιστον 3 εκατοστά γύρω και κάτω από την επιφάνεια της μούχλας. Προσέξτε να μη μεταφέρετε τη μούχλα με το μαχαίρι στο υπόλοιπο μέρος του τυριού. Και στο τέλος καλύψτε το με καθαρό κάλυμμα.
Τυριά που παρασκευάζονται με μύκητες, όπως Roquefort, blue cheese, Gorgonzola, Stilton, Brie, Camembert Πετάξτε τα μαλακά τυριά (Brie, Camembert) που έχουν αναπτύξει και άλλους μύκητες εκτός από αυτούς που έχουν εξ' αρχής.
Στα σκληρά τυριά (Gorgonzola, Stilton), αφαιρέστε τουλάχιστον 3 εκατοστά γύρω και κάτω από το μουχλιασμένο σημείο.
Οι μύκητες που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Μαλακά τυριά, όπως cottage, cream cheese, Neufchatel, chevre, Bel Paese

Τυριά σε φέτες

Γιαούρτι, κρέμες

Πετάξτε τα αν έχουν μουχλιάσει.
Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και βακτήρια.
Μαρμελάδες, ζελέ Πετάξτε τα. Η μούχλα σε αυτά μπορεί να παράγει κάποια μυκοτοξίνη.
Μην αφαιρείται απλώς το πάνω μέρος.
Σκληρά Φρούτα & Λαχανικά, όπως λάχανα, πιπεριές, καρότα Αφαιρέστε τουλάχιστον 3 εκατοστά γύρω και κάτω από το μουχλιασμένο σημείο.
Προσέξτε να μη μεταφέρετε τη μούχλα με το μαχαίρι στο υπόλοιπο.
Γενικά μικρής έκτασης μούχλα μπορεί να αφαιρεθεί από τα σκληρά φρούτα και λαχανικά επειδή δεν έχουν πολλή υγρασία και είναι δύσκολο να διεισδύσει η μούχλα στα πυκνά τρόφιμα
Μαλακά Φρούτα & Λαχανικά, όπως αγγούρια, ντομάτες, ροδάκινα Πετάξτε τα καθώς έχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας και αναπτύσσεται εύκολα η μούχλα και κάτω από την επιφάνεια.
Ψωμί & διάφορα αρτοσκευάσματα Πετάξτε φαγητά με πόρους. Η μούχλα μπορεί να έχει αναπτυχθεί και κάτω από την επιφάνεια.

Όσπρια

Ξηροί καρποί

Πετάξτε τις επεξεργασμένες τροφές χωρίς συντηρητικά που έχουν αναπτύξει μούχλα.

Που ευνοείται η ανάπτυξη μούχλας;

Η ανάπτυξη της μούχλας ευνοείται σε θερμό περιβάλλον με υγρασία και δεν επηρεάζεται αν είναι σε κλειστό χώρο ή έξω, ή από την περίοδο του χρόνο. Έξω μπορεί να βρεθεί σε σημεία σκοτεινά που αποσυντίθεται φύλλα και λαχανικά, και μέσα εκεί που υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Παρόλο που οι περισσότερες μούχλες προτιμούν θερμές θερμοκρασίες, μπορούν να αναπτυχθούν και στη θερμοκρασία του ψυγείου αλλά και παρουσία ζάχαρης ή αλατιού. Τέτοιες είναι αυτές που αναπτύσσονται στις μαρμελάδες και στα αλατισμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το σαλάμι. Τα σπόρια που δημιουργούνται διασπείρονται με τον αέρα, και αναπτύσσονται όπου βρουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στο φαγητό σας, καλύψτε το ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν τα αερόβια σπόρια. Χρησιμοποιείστε μπολ που κλείνουν καλά και διατηρείστε το φαγητό στο ψυγείο όχι πάνω από 3-4 μέρες.

--

Πηγές:

η εικόνα εξωφύλλου ανήκει στο: engrade.com

  1. Molds On Food: Are They Dangerous? (fsis.usda.gov)
Σχετικοί όροι:
1907. Ο Arrhenius εκδίδει το βιβλίο του "Ανοσοχημεία"