Τα βακτήρια της γαστρεντερικής μας οδού (στομάχι, έντερα) επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μας και καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές.
Σε πείραμα που έγινε στις μύγες, ερευνητές τις τάιζαν με ειδικές τροφές από τις οποίες έλλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, και οι μύγες έχουν ανάγκη κάποια βασικά αμινοξέα για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η αφαίρεση κάθε βασικού αμινοξέος, πυροδοτούσε μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα βακτήρια, έκαναν τις μύγες να μη θέλουν πια να φάνε τα αμινοξέα που τους έλλειπαν και άλλαξαν τη φυσιολογία τους ώστε να λειτουργούν χωρίς αυτά.
Δηλαδή τα βακτήρια μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τις διατροφικές ανάγκες του σώματός μας.
Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να εξασφαλίσουν τη γονιμότητα του οργανισμού, και να αποφύγει τις αποβολές λόγω κακής διατροφής κατά την κυοφορία.
Οι μύγες έχουν στο γαστρεντερικό τους 5 βασικά είδη βακτηρίων, ενώ οι άνθρωποι έχουν εκατοντάδες είδη. Μελετώντας απλούστερα ζωικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατανοούν τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που παίζουν ρόλο στη υγεία του οργανισμού μας.
Το πώς τα βακτήρια επικοινωνούν με τον εγκέφαλο παραμένει μυστήριο.
Μια υπόθεση είναι ότι στέλνουν ένα χημικό σήμα. Ξέρουμε πλέον ότι τα βακτήρια ότι αλλάζουν το εγκέφαλο των ζώων για το τι θα φάνε αλλά δεν ξέρουμε το μηχανισμό αυτής της λειτουργίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης σχέση της μικροχλωρίδας του οργανισμού με διάφορες διατροφικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία.
Ξέρουμε τι δεν ξέρουμε. Είναι και αυτό μια πρόοδος.
--
Πηγή:
Leitão-Gonçalves, R., Carvalho-Santos, Z., Francisco, A. P., Fioreze, G. T., Anjos, M., Baltazar, C., ... & Ribeiro, C. (2017). Commensal bacteria and essential amino acids control food choice behavior and reproduction. PLoS biology, 15(4), e2000862.
Zhang, H., DiBaise, J. K., Zuccolo, A., Kudrna, D., Braidotti, M., Yu, Y., ... & Krajmalnik-Brown, R. (2009). Human gut microbiota in obesity and after gastric bypass. Proceedings of the National Academy of Sciences, 106(7), 2365-2370.
Ley, R. E. (2010). Obesity and the human microbiome. Current opinion in gastroenterology, 26(1), 5-11.