Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμπεριλάβει κάποιος τις καυτερές κόκκινες πιπεριές στη διατροφή του. Είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

κόκκινες καυτερές πιπεριές

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, οι άνθρωποι που τρώνε κόκκινες καυτερές πιπεριές είναι πιθανό να ζούνε περισσότερο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 16.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέταση Υγείας και Διατροφής (NHANES) για το χρονικό διάστημα 1988 - 1994. Η NHANES είναι μια ετήσια έρευνα που διεξάγετε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Μία από τις ερωτήσεις της έρευνας ήταν αν οι συμμετέχοντες είχαν φάει κόκκινες καυτερές πιπεριές τον περασμένο μήνα (εκτός από πιπέρι cayenne).

Μετά από 19 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν καυτερές πιπεριές είχαν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας, 22%, σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν πιπεριές, 34%. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα και έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, εθνικότητα, διατροφή και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Οι πιθανοί τρόποι δράσης στον οργανισμό

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της καυτερής πιπεριάς μπορεί να οφείλονται στην ένωση καψαϊκίνη, ένα από τα κύρια συστατικά της πιπεριάς. Η καψαϊκίνη είναι γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου και προστατεύουν από την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης, σπουδαίο ρόλο μπορεί να έχουν τα πολυάριθμα άλλα θρεπτικά συστατικά της, όπως είναι η βιταμίνη Β, η βιταμίνη C και οι πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινης καυτερής πιπεριάς θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μία νέα συγκριτική μελέτη ανάμεσα στη κόκκινη πιπεριά και στο placebo.

 

--

Πηγές:

  1. Chopan, M., & Littenberg, B. (2017). The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. PloS one, 12(1), e0169876.
  2. Lv, J., Qi, L., Yu, C., Yang, L., Guo, Y., Chen, Y., ... & Tang, Z. (2015). Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. Bmj, 351, h3942.