Πολλούς ερευνητές απασχολεί η ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα καταπολεμά τα γηρατειά. Σήμερα βάζουμε στο μικροσκόπιο το πανέμορφο νησί της Ικαρίας και ανακαλύπτουμε γιατί εκεί οι άνθρωποι ζουν μια μακριά και υγιή ζωή.

Ικαρία

Η μελέτη ΙΚΑΡΙΑ ανέδειξε σημαντικούς κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες καθώς και τον τρόπο ζωής που ακολουθούν οι κάτοικοι του νησιού και ζουν πάνω από τα 90 χρόνια!!!

Άνδρες-Γυναίκες: σημειώσατε 1!

Στην Ικαρία οι άνδρες ζουν περισσότερο και παραμένουν παντρεμένοι μέχρι τα βαθειά γεράματα αφού τα  ποσοστά διαζευγμένων για τους άνδρες είναι μόνο 2,2% έναντι 10,2% για τις γυναίκες.

Κοινωνικότητα αντί κατάθλιψης

Στην Ικαρία δεν πάσχουν από κατάθλιψη γιατί έχουν τα περίφημα πανηγύρια τους, τους καφέδες από σπίτι σε σπίτι και άλλες εκδηλώσεις για να εκφράζουν την κοινωνικότητα τους. Και αυτά δεν είναι προνόμιο μόνο για τους νέους! Βρέθηκε πως το 86,7% των ανδρών και το 76,7% των γυναικών 80 ετών και άνω συμμετέχουν στα δρώμενα του νησιού.

Άσκηση

Σχεδόν όλοι οι 80χρονοι και άνω Ικαριώτες, άνδρες και γυναίκες, κάνουν τουλάχιστον μέτρια άσκηση, περπατώντας ή και δουλεύοντας στην ύπαιθρο.

Η συνταγή της μακροζωίας

Οι Ικαριώτες φαίνεται πως ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή καθώς καθημερινά καταναλώνουν ελαιόλαδο, αλκοόλ πάντα με μέτρο, καφέ, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και λίγο κόκκινο κρέας. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων παρατείνοντας την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής εως και έξι χρόνια.   Επίσης καταναλώνουν πράσινο τσάι και βότανα που χαμηλώνουν την πίεση.

Χαλαρά..

Ποια Θεσσαλονίκη;; Στην Ικαρία ο ρυθμός της ζωής είναι χαλαρός..Εκεί οι άνθρωποι δεν βιάζονται, ζουν τη ζωή τους ήρεμα και κοιμούνται μία-δύο ώρες κάθε μεσημέρι. Η έλλειψη στρες κερδίζει χρόνια!

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : travel.nationalgeographic.com (Ikaría at Dusk by Gianluca Colla)

Panagiotakos D, Chrysohoou C, Siasos G, Zisimos K, Skoumas J, Pitsavos C,Stefanadis C. Sociodemographic and Lifestyle Statistics of Oldest Old People (>80 Years) Living in Ikaria Island: The Ikaria Study. Cardiology Research and Practice (2011)