Όχι, οι εταιρίες δε θέλουν να μας παραπλανήσουν. Έχουν το λόγο τους που το κάνουν. Και αυτός είναι για να φθάνουν τα πατατάκια σε εμάς τραγανά και νόστιμα, ανεξάρτητα με το πότε θα τα αγοράσουμε.

πατατάκια

Ωστόσο ο κενός χώρος δεν είναι απλός αέρας. Το υπόλοιπο της σακούλας είναι γεμισμένο με αέριο Άζωτο. Το αέριο Άζωτο δεν αντιδρά με άλλα μόρια γύρω του και το καθιστά ιδανικό συντηρητικό. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και κάθε φορά που ανοίγουμε μια σακούλα πατατάκια είναι σαν να παρασκευάστηκαν μόλις πριν λίγα λεπτά.

Παρόλο που το 78% της ατμόσφαιρας αποτελείται από Άζωτο, δε θα ήταν αρκετό να γεμίσουμε τη σακούλα απλώς με αέρα. Αυτό γιατί στον ατμοσφαιρικό αέρα υπάρχει και Οξυγόνο, που αντιδρά με μόρια στα πατατάκια. Όταν οξειδωθούν τα πατατάκια γίνονται μπαγιάτικα. Γι' αυτό και αφού ανοίξουμε τη σακούλα και εκτεθούν τα πατατάκια για λίγες ώρες στον αέρα, αμέσως μετά μαλακώνουν και χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Αν και δεν είναι πολύ καλή συμβουλή να φάτε όλη τη σακούλα με τα πατατάκια αμέσως, είναι ο μόνος τρόπος για να τα γευτείτε τραγανά, σαν φρέσκα.

 

--

Πηγή:

  1. The Atmosphere Inside a Bag of Potato Chips. swc.nd.gov
Σχετικοί όροι: