Φάγατε καυτερό και το στόμα σας πήρε φωτιά. Σβήστε τη με γάλα.

καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη που προσδένεται στους υποδοχείς πόνου στο στόμα μας. Μάλιστα υπάρχει και η κλίμακα που μετρά πόσο καυτερή είναι μια πιπεριά και λέγεται κλίμακα Scoville.

Λαμβάνοντας αυτή τη διέγερση ο εγκέφαλος ξεκινά μια συντονισμένη απάντηση, κάνοντάς μας να δακρύζουμε, να τρέχει η μύτη μας και να ιδρώνουμε, για να αποβάλλει αυτή την ουσία από το σώμα μας όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Εμείς πάλι το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να πιούμε νερό, για να διαλύσουμε την καψαϊκίνη.

Γιατί το νερό δεν κάνει δουλειά;

Η καψαϊκίνη είναι μη πολικό μόριο, δηλαδή δεν έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό κέντρο. Επομένως μπορεί να διαλυθεί μόνο σε μη πολικές ουσίες, και το νερό δεν είναι μία από αυτές.

Το γάλα όμως περιέχει λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη, οπότε είναι ιδανικό για να απομακρύνει την καψαϊκίνη από τους υποδοχείς πόνου.