Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μερικές σταγόνες νερού στο ουίσκι βοηθούν να αποκαλύψει τα λεπτά αρώματα του.

ουίσκι

Ο λόγος είναι η γουαϊακόλη (guaiacol, 2-μεθοξυφαινόλη), ένα αρωματικό έλαιο που δίνει στο ποτό τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση. Η γουαϊακόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε ένα είδος θάμνου της Καραϊβικής, του γένους Γουαϊάκο (Guaiacum), από το οποίο πήρε και το όνομά της. Επίσης, όσο αναφορά ο ουίσκι, η γουαϊακόλη συναντάται στο κρεόζωτο (creosote). Το κρεόζωτο είναι ένα υγρό μείγμα φαινολικών ενώσεων, το οποίο λαμβάνεται κατά την πυρολυτική διάσπαση του ξύλου και διάφορων ορυκτών καυσίμων (που προέρχονται από το ξύλο).

Το ουίσκι για να παρασκευαστεί χρειάζεται δημητριακά, μαγιά και νερό και ωριμάζει σε απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια. Η απανθράκωση του ξύλου δημιουργεί το κρεόζωτο, έτσι όσο το υγρό αλληλεπιδρά με τα τοιχώματα του βαρελιού, η γουαϊακόλη μεταναστεύει στο υγρό.

Αμερικανικό ουίσκι (Bourbon) συνήθως παρασκευάζεται από καλαμπόκι

Ιρλανδικό ουίσκι από μείγμα βύνης και κανονικού κριθαριού

Σκωτσέζικο ουίσκι (Scotch) μόνο από βύνη κριθαριού

Το Scotch έχει περισσότερη γουαϊακόλη επειδή είναι φτιαγμένο από βύνη κριθαριού. Δηλαδή, κριθάρι που έχει εμποτιστεί με νερό για να βλαστήσει και στη συνέχεια να θερμανθεί ώστε να διακοπεί η βλάστηση.

Η αραίωση βελτιώνει το διάλυμα

Σε χαμηλά επίπεδα, το αλκοόλ τείνει να μετακινείται κοντά στην επιφάνεια του ποτηριού. Όμως, αν η συγκέντρωση του αλκοόλ αυξηθεί, τα μόρια αλκοόλης συσσωματώνονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερα και πυκνότερα συμπλέγματα. Αυτά τα συμπλέγματα τείνουν να μετακινούνται στον πάτο του ποτηριού σας. Ορισμένες εκλεκτές ποικιλίες ουίσκι περιέχουν πάνω από 50% αλκοόλ. Δεδομένου ότι το αλκοόλ περιέχει τη γουαϊακόλη, αυτή η μετανάστευση παίρνει και τη γεύση μαζί του. Αν προσθέσετε λίγο νερό, μετακινείτε τη γουαϊακόλη πιο κοντά στην επιφάνεια, όπου μπορείτε να τη μυρίσετε και να τη γευτείτε καλύτερα, δημιουργώντας μια πιο ευχάριστη γεύση.

Ο Eddie Russell, ο ειδικός οινοπνευματοποιός του διάσημου bourbon Wild Turkey, απολαμβάνει το bourbon του με δύο κύβους πάγου. Με μια εξαίρεση, ωστόσο, όταν το ουίσκι έρχεται κατευθείαν από το βαρέλι. Τότε, ο Russell προτιμά να το πίνει σκέτο: χωρίς πάγο, χωρίς νερό. Λέει ότι έχει πιο φυσική γεύση.

--

Πηγές:

Karlsson, B. C., & Friedman, R. (2017). Dilution of whisky–the molecular perspective. Scientific reports7(1), 6489.