Η ρητίνη ή το ρετσίνι έχει πολλαπλές χρήσεις τόσο φαρμακευτικές όσο και πρακτικές. Εκκρίνεται από ορισμένα κωνοφόρα δέντρα, για να σφραγίσει ρωγμές και σχίσματα στο δέντρο ώστε να προστατευθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς.

ρητίνη

Η ρητίνη ή το ρετσίνι έχει πολλαπλές χρήσεις τόσο φαρμακευτικές όσο και πρακτικές.

Εκκρίνεται από ορισμένα κωνοφόρα δέντρα, όπως η Πεύκη, η Ελάτη και η Ψευδοτσούγκα, για να σφραγίσει ρωγμές και σχίσματα στο δέντρο ώστε να απωθήσει ή να εγκλωβίσει έντομα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η ρητίνη αποτελείται από μη πτητικά υγρά τερπένια που όταν εκτίθενται στον αέρα σκληραίνουν και κρυσταλλοποιούνται, αλλά μαλακώνουν και πάλι όταν τα θερμάνουμε.

Οι ρητινοφόροι αγωγοί βρίσκονται ανάμεσα στα κύτταρα του ξύλου και περιβάλλονται από παρεγχυματικά κύτταρα που εκκρίνουν τη ρητίνη. Εκκρίνεται μόνο από τους ρητινοφόρους αγωγούς που βρίσκονται στο σομφό ξύλο, δηλαδή αυτό που περιβάλει το κεντρικό εσωτερικό τμήμα του κορμού (εγκάρδιο ξύλο), και που έχει συνήθως ανοιχτότερο χρώμα. Μπορούμε να τη συλλέξουμε από ήδη τραυματισμένους κορμούς ή αν σχίσουμε εμείς το ξύλο.

Θεραπευτικές ιδιότητες της ρητίνης

Μια πολύ συχνή της εφαρμογή της εδώ και αιώνες είναι για την επούλωση τραυμάτων. Εφαρμόζεται απευθείας στο τραύμα, σταματά την αιμορραγία και εμποδίζει την είσοδο και ανάπτυξη πολλών ειδών βακτηρίων. Σε πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιήθηκε αλοιφή από ρητίνη για την επούλωση εγχειρητικού τραύματος σε ασθενείς που καθυστερούσε η επούλωση. Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος, με μικρό κόστος και με πολύ μικρό ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων.

Συνήθως μασιέται ή διαλύεται στο νερό και πίνεται ως ρόφημα και είναι αποτελεσματική ενάντια στο έλκος του στομάχου και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επίσης καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, αν εφαρμοστεί σαν έμπλαστρο.

Πρακτικές χρήσεις της ρητίνης στην καθημερινή μας ζωή

Είναι αδιαπέραστη από το νερό γι' αυτό μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βουλώσετε τις τρύπες και να αποφύγετε τη διαρροή,  από τα παπούτσια σας μέχρι τη βάρκα σας.

Ακόμα, επειδή είναι εύφλεκτη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ανάψετε εύκολα φωτιά

Σχετικοί όροι: