Η δικαίωση για όλους εμάς που κοιμόμαστε τη μέρα και δουλεύουμε τη νύχτα. Το έχουμε στο DNA μας!

νυχτοπούλι

Γεννηθήκαμε να ξενυχτάμε μέχρι αργά, όσοι έχουμε μια μετάλλαξη στο γονίδιο που ονομάζεται CRY1. Το γονίδιο αυτό εμπλέκεται στον έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή το πότε αρχίζουμε να νυστάζουμε. Πολλοί άνθρωποι που έχουν τη μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο, έχουν περισσότερη ενέργεια το βράδυ.

Όπως και άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η ναρκοληψία ή η αϋπνία, που οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις, έτσι και αυτή η κατάσταση ονομάζεται Σύνδρομο καθυστερημένης έναρξης του ύπνου (Delayed Sleep Phase Syndrome, DSPS). Και μάλιστα είναι αρκετά συχνό, καθώς εμφανίζεται στον 1 στους 75 ανθρώπους.

Η μελατονίνη, η ορμόνη που δίνει το "σήμα" για να πέσουμε για ύπνο, στους περισσότερους ανθρώπους, αρχίζει να αυξάνεται κάπου 9 με 10 το βράδυ. Όμως, η μετάλλαξη αλλάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον κάνει να διαρκεί περισσότερο, καθώς τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται μετά τις 2 με 3 το πρωί.

Η μετάλλαξη του γονιδίου είναι επικρατής. Δηλαδή ακόμα και αν την έχετε κληρονομήσει μόνο από τον ένα γονιό, θα εμφανίσετε τη διαταραχή.

 

--

Πηγή:

Patke, A., Murphy, P. J., Onat, O. E., Krieger, A. C., Özçelik, T., Campbell, S. S., & Young, M. W. (2017). Mutation of the Human Circadian Clock Gene CRY1 in Familial Delayed Sleep Phase Disorder. Cell, 169(2), 203-215.