Είναι σαν να κάνει το παιδί εμβόλια, χωρίς να κάνει εμβόλια.

θηλασμός

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα το μητρικό γάλα δεν παρέχει μόνο θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να μαθαίνει τον οργανισμό του παιδιού να αναπτύσσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να πολεμά τις μολύνσεις.

Μέσω του μητρικού γάλατος μεταφέρονται και κύτταρα του ανοσοποιητικού της μητέρας, που φτάνουν στο θύμο αδένα του παιδιού μέσω της πεπτικής οδού. Τα κύτταρα της μητέρας προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων στο παιδί ενάντια σε οποιαδήποτε μολυσματικό παράγοντα έχει εκτεθεί η μητέρα και θα τα έχει για μια ζωή.

Το πόσα κύτταρα περνούν από τη μητέρα στο παιδί, εξαρτάται από το πώς η μητέρα είχε εκτεθεί σε ένα μολυσματικό παράγοντα. Αν είχε εκτεθεί επανειλημμένα, τότε θα έχει ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση, και έτσι περισσότερα κύτταρα θα περάσουν στο μωρό.

Είναι ο τρόπος της Φύσης να προστατεύει το βρέφος, όταν ο εμβολιασμός ιδίως σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος. Ενώ έχει φανεί ότι ειδικά για κάποιες ασθένειες, όπως η φυματίωση, η ανοσία που παρέχει το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τον εμβολιασμό.

 

 

--

Πηγή:

Ghosh, M. K., Nguyen, V., Muller, H. K., & Walker, A. M. (2016). Maternal Milk T Cells Drive Development of Transgenerational Th1 Immunity in Offspring Thymus. The Journal of Immunology,197(6), 2290-2296.