Το σεξ μειώνει το άγχος, δημιουργεί ένα δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους αλλά και μια ψυχική ευημερία. Πώς τα καταφέρνει; Πού οφείλεται αυτή η απίστευτη ευφορία που αισθανόμαστε κατά τον οργασμό;

σεξουαλική επαφή
Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει τέσσερις φάσεις: τον ενθουσιασμό, το πλατώ, τον οργασμό, και τη λύση.

Κατά τον οργασμό, ο εγκέφαλος μας παίζει τον σημαντικότερο ρόλο καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Ενώ ελέγχει και την απόκριση το κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία στέλνει συνεχώς νευρικές ώσεις στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν ευχαρίστηση, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη που σχετίζεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε σχέσεις.

Παρατηρώντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ερευνητές είδαν ότι κατά τον οργασμό κάποια σημεία του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ενώ κάποια άλλα απενεργοποιούνται εντελώς.

Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες απενεργοποιείται προσωρινά ο πλάγιος κογχομετωπιαίος φλοιός, που παίζει ρόλο στην λογική σκέψη και τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Επίσης μειώνεται η δραστηριότητα στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος και τον φόβο. Γι' αυτό μετά το τέλος του οργασμού δημιουργείται το αίσθημα της χαλάρωσης που μαζί με τα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας.

Στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, ενεργοποιείται και η περιυδραγωγός φαιά ουσία, κατά τον οργασμό, μια περιοχή που σχετίζεται με την μαχητική συμπεριφορά.

Στους άνδρες κατά τον οργασμό προκαλούνται συσπάσεις στο σφιγκτήρα του πρωκτού, στους μυς του πέους και στον αδένα του προστάτη, που καταλήγει στην εκσπερμάτιση, δηλαδή την απελευθέρωση των σπερματοζωαρίων.
Στις γυναίκες συσπάσεις προκαλούνται στους μυς του κόλπου, της μήτρας, στους μύες της πυέλου και στον σφιγκτήρα του πρωκτού.

Σε μια μελέτη, ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να διακρίνουν το ιστορικό οργασμών μιας γυναίκας από τον τρόπο που περπατά και κινείται, καθώς οι χαλαρωμένοι μυς χαρίζουν έναν αέρα "ρευστότητας", ενέργειας και αισθησιασμού.

 

--

Πηγές:

Georgiadis, J. R., Reinders, A. A. T., Paans, A. M., Renken, R., & Kortekaas, R. (2009). Men versus women on sexual brain function: prominent differences during tactile genital stimulation, but not during orgasm. Human brain mapping,30(10), 3089-3101.

Nicholas, A., Brody, S., De Sutter, P., & De Carufel, F. (2008). A woman's history of vaginal orgasm is discernible from her walk. The journal of sexual medicine, 5(9), 2119-2124.