Ήταν εκεί από πάντα, απλώς τώρα μπορέσαμε να το παρατηρήσουμε.

συνδετικός ιστός

Πρόκειται για μια περιοχή του σώματος που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ήταν ένα πυκνό στρώμα κολλαγόνου με πολύ ισχυρή δομή μέσα στον συνδετικό ιστό. 

Κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης με την τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται συνεστιακή μικροσκοπία σάρωσης με ακτίνες laser (probe-based confocal laser endomicroscopy, pCLE), η κάμερα αποκάλυψε κάτι αναπάντεχο. Παρατήρησαν ότι ο συνδετικός ιστός σε ένα ζωντανό σώμα είναι στην πραγματικότητα κελιά γεμάτα με υγρό που συγκρατούνται από ένα πλέγμα πυκνών ινών κολλαγόνου.

interstitium anatomy

Γιατί δεν το είχαν ανακαλύψει μέχρι τώρα;

Ο λόγος που το εντόπισαν τώρα οι επιστήμονες είναι γιατί τώρα μπορούμε να μελετήσουμε ζωντανούς ιστούς σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Μέχρι τώρα ο μόνος τρόπος για να παρατηρήσουν σε μικροσκοπικό επίπεδο έναν ιστό ήταν να πάρουν δείγμα από τον ιστό, να το κόψουν σε πολύ λεπτές στρώσεις και να το επεξεργαστούν και να το τοποθετήσουν στην αντικειμενοφόρο πλάκα. Κατά τη διαδικασία αυτή, όμως, το ενδιάμεσο υγρό στέγνωνε και τα κελιά κατέρρεαν, όπως οι όροφοι σε ένα γκρεμισμένο κτίριο. Οι ερευνητές έβλεπαν αυτές τις ρωγμές στον ιστό, όταν τον παρατηρούσαν στο μικροσκόπιο, αλλά νόμιζαν ότι προκαλούνταν όταν τραβούσαν πολύ δυνατά τον ιστό για να τον εφαρμόσουν στο πλακίδιο.

Το 60% του σώματός μας είναι νερό. Τα 2/3 του οποίου είναι μέσα στα κύτταρα και το υπόλοιπο 1/3 είναι έξω από αυτά και ονομάζεται μεσοκυττάριο υγρό (interstitial fluid). Αν και οι επιστήμονες ήξεραν ότι το υγρό ανάμεσα στα κύτταρα είναι κάπως διασυνδεδεμένο, είχε περιγραφεί πολύ αόριστα ως τώρα στη βιβλιογραφία.

Το ονόμασαν interstitium

Αυτό το δίκτυο καναλιών βρίσκεται σε όλο το σώμα και λειτουργεί σαν ένα μαλακό, ελαστικό μαξιλάρι που προστατεύει τα όργανα, από τραυματισμούς λόγω εσωτερικών κραδασμών καθώς κινούμαστε.

Γιατί θεωρούν ότι η δομή αυτή πρέπει να ταξινομηθεί ως όργανο

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι απλά ο κενός χώρος ανάμεσα στα κύτταρα. Έχει μοναδικές ιδιότητες και δομή. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και εξαρτάται από τη δομή και τον τύπο των κυττάρων που το διαμορφώνουν.

Μπορεί να εξηγήσει το πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος

Εκτός του ότι προχωράμε ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση του ανθρωπίνου σώματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στο πώς τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Βρέθηκε ότι σε ασθενείς με ορισμένους τύπους κακοηθών καρκίνων, τα κύτταρα μπορούσαν να αφήσουν τους ιστούς από όπου προέρχονταν και να διαχυθούν σε αυτά τα κανάλια, και ενδεχομένως να μολύνουν το λεμφικό σύστημα. 

 

--

Πηγές:

  1. Loeser, C. S., Robert, M. E., Mennone, A., Nathanson, M. H., & Jamidar, P. (2011). Confocal endomicroscopic examination of malignant biliary strictures and histologic correlation with lymphatics. Journal of clinical gastroenterology45(3), 246.
  2. Petros C. Benias, Rebecca G. Wells, Bridget Sackey-Aboagye, Heather Klavan, Jason Reidy, Darren Buonocore, Markus Miranda, Susan Kornacki, Michael Wayne, David L. Carr-Locke & Neil D. Theise. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues. Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947 (2018).doi:10.1038/s41598-018-23062-6

 

 

 

Σχετικοί όροι:
1840. Ξεκινά η χρήση λιπασμάτων