Οι άσχημες ειδήσεις ρίχνουν την ψυχολογία μας παραπάνω από όσο νομίζετε. Γιατί όμως μας επηρεάζουν τόσο πολύ παρόλο που δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο σε εμάς;

ειδήσεις

Μπορούν να μας προκαλέσουν συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους, ή θυμού. Σήμερα βρισκόμαστε στο απόγειο της ενημέρωσης. Περικυκλωνόμαστε καθημερινά από εκατοντάδες ειδήσεις κυρίως λόγω της τεράστιας διείσδυσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας.

Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας κάποιες φορές να παρακολουθείτε μια άσχημη είδηση επίμονα στο facebook ή στο twitter. Προσπαθήστε να βρείτε πώς επηρεάζει την ψυχολογία σας και ποια στοιχεία της σας τραβάνε στο θέμα. Μπορεί επίσης να σκεφτήκατε να απέχετε για ένα διάστημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί σας αγχώνουν και έχετε ανάγκη πιο θετικές σκέψεις. Δεν είστε οι μόνοι. 

Όταν ο εγκέφαλός μας λαμβάνει αρνητικές ειδήσεις, αντιλαμβάνεται μια κατάσταση κινδύνου, και παράγει στρεσογόνες ορμόνες που διεγείρουν αναμνήσεις δικών μας αγχωτικών ή αρνητικών γεγονότων.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με μία έρευνα στην οποία μετρούνταν τα επίπεδα κορτιζόλης στο άκουσμα διαφόρων ειδήσεων. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας δείχνουν αυξημένο άγχος.

Στην έρευνα, οι γυναίκες ταυτίζονταν πιο εύκολα με τις καταστάσεις και αντιδρούσαν πιο έντονα σε άλλα αγχωτικά γεγονότα. Μάλιστα θυμόταν περισσότερες λεπτομέρειες από τις δυσάρεστες ειδήσεις σε σχέση με τις ουδέτερες, κάτι που δε συνέβαινε στους άνδρες. Αυτό το φαινόμενο ίσως έχει να κάνει με κάποια εξελικτικά χαρακτηριστικά που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του συστήματος στρες των γυναικών, όπως η ικανότητα επιβίωσης ενός απογόνου, που τις έκαναν πιο ενσυναίσθητες.

Ένα άλλο συναίσθημα που δημιουργείται και αναφέρεται από τους ψυχολόγους ως κόπωση συμπόνιας (compassion fatigue), μας κάνει να αισθανόμαστε θλιμμένοι και ανίκανοι να βοηθήσουμε. Συχνά τέτοιου είδους στρες αντιμετωπίζουν νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης κλπ. Για να το αποφύγουμε, ας κρατήσουμε μια κριτική ματιά απέναντι σε μια νέα είδηση και ας αξιολογούμε κατά πόσο μας επηρεάζει ουσιαστικά και μας αφορά. Αυτή η στάση δεν είναι ασυνείδητη, είναι ένας τρόπος προστασίας του εαυτού μας από το άγχος και το στρες της εποχής.

--

Πηγές:

η εικόνα είναι από το: sky news (broadbandtvnews.com)

  1. University of Montreal. (2012, October 10). Negative news stories affect women's stress levels but not men's. ScienceDaily. Retrieved August 25, 2014 from www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121010172113.htm
  2. Μαρνέρας Χρήστος, Αλµπάνη Ελένη. ∆ιερεύνηση του Άγχους και της Ικανοποίησης των Νοσηλευτών από την Εργασία τους. Η Περίπτωση των Νεφρολογικών Κέντρων. Σύντοµη Βιβλιογραφική Ανασκόπηση. magazine.enne.gr