Τα απολιθώματα πέρα από τη χαρά της ανακάλυψης, μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στο μακρινό παρελθόν και στο πώς εξελίχθηκαν οι οργανισμοί για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον κάθε εποχής.

απολίθωμα

διπλοδοκος

Δεινόσαυρος του γένους Διπλόδοκος

Στη φωτογραφία, τεχνικοί αναστηλώνουν τον σκελετό ενός δεινόσαυρου του γένους Διπλόδοκος (Diplodocus), κάπου στη δεκαετία του '40. Αυτό το είδος σαυρόποδου με τον μακρύ λαιμό φαίνεται να έζησε 200 με 145 εκατομμύρια χρόνια πριν στην βορειοδυτική Αμερική.
η εικόνα ανήκει στον: Alfred M. Bailey, National Geographic Creative

 

απολιθωμένος σκελετός Βεζούβιος

Γυναίκα από την έκρηξη του Βεζούβιου

Ο σκελετός μιας 45χρονης γυναίκας, που σκοτώθηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου σε μια γειτονική πόλη της Πομπηίας, την Herculaneum. Ο σκελετός και τα κοσμήματα της γυναίκας δίπλα διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση και είναι σπουδαίας αξίας για τη μελέτη της ρωμαϊκής εποχής.
η εικόνα ανήκει στον: Robert Clark, National Geographic

 

κεχριμπάρι

Ρητίνη

Η ρητίνη των δέντρων, υπό κατάλληλες συνθήκες, μετατρέπεται σε ένα σκληρό, ημιδιαφανές υλικό, το κεχριμπάρι. Οτιδήποτε παγιδευτεί σε αυτό, ακόμη και έντομα και φύλλα, μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για εκατομμύρια χρόνια.
η εικόνα ανήκει στον: Robert Clark, National Geographic

 

οστό Dreadnoughtus schrani

Τεράστιο οστό από το ισχίου ενός δεινοσαύρου Dreadnoughtus schrani

Στη φωτογραφία φαίνεται το τεράστιο οστό από το ισχίου ενός δεινοσαύρου Dreadnoughtus schrani, ενός από τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έζησε κατά την Κρητιδική περίοδο, 145 με 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.
η εικόνα ανήκει στον: Robert Clark, National Geographic

 

Ichthyosaurus

Ιχθυόσαυρος

Στην εικόνα φαίνεται ο παλαιοντολόγος B. Hauff στην πόλη Holzmaden της Γερμανίας το 1927, μπροστά στην ανακάλυψή του, έναν Ιχθυόσαυρο (Ichthyosaurus), ένα αρχαίο "τέρας" της θάλασσας.
η εικόνα ανήκει στον:  M. Kern, National Geographic Creative

 

αυγά δεινοσαύρου

Αυγά δεινοσαύρου

Μία ντουζίνα διατηρημένα αυγά δεινοσαύρου βρήκαν επιστήμονες το 1962 στη Μογγολία. Αυτή η ανακάλυψη έγειρε ερωτήματα για τον κύκλο ζωής των δεινοσαύρων και για το αν νοιαζόταν για τους απογόνους τους.
η εικόνα ανήκει στο: American Museum of Natural History Mongolia

 

απολιθωμένο φύλλο

Απολίθωμα του φύλλου

Το απολίθωμα του φύλλου, στην εικόνα παραπάνω, ανήκει στο γένος Machaerium, συγγενικό με τα σημερινά φασόλια και είναι 55,8 εκατομμυρίων ετών.
η εικόνα ανήκει: Ira Block, National Geographic Creative

 

δεινόσαυρος

Φάλαινα του είδους Maiacetus

Αυτή η φάλαινα του είδους Maiacetus, που βρέθηκε στο Πακιστάν, είχε δυνατά πόδια και πατούσες ενωμένες με μεμβράνη όχι μόνο κολυμπούσε αλλά έβγαινε και στη στεριά κάτι σαν τις σύγχρονες φώκιες. Οι μετέπειτα φάλαινες άρχισαν να κολυμπούν πιο αποτελεσματικά αναπτύσσοντας πιο δυνατούς μύες στην ουρά, τα πίσω πόδια τους συρρικνώθηκαν, ενώ τα μπροστινά πόδια μεταμορφώθηκαν σε βατραχοπέδιλα.
η εικόνα ανήκει στον: Richard Barnes, National Geographic

 

--

Πηγή: National Geographic nationalgeographic.com