Απορυθμίσατε το βιολογικό σας ρολόι; Αλλάξτε την ώρα που τρώτε.

κιρκάδιος ρυθμός φαγητό

Έχει βρεθεί ότι αλλάζοντας την ώρα του γεύματος αλλάζει και το βιολογικό ρολόι του σώματος. Ιδίως για όσους θέλουν να επανέλθουν μετά από jet lag ή αν έχετε αλλαγή βάρδιας στη δουλειά.

Μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας, έχει τον κύριο έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού. Όμως υπάρχουν και άλλα "περιφερειακά ρολόγια" στα διάφορα όργανα του σώματος. Ουσιαστικά είναι σηματοδοτικά μόρια σε κύτταρα που απαντούν στα σήματα του "κεντρικού ρολογιού". Ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα τα ρολόγια στο ήπαρ και στο πάγκρεας ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στο φως ή συμπληρώματα μελατονίνης, βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε διαφορετικές ζώνες ώρας, όμως δε φαίνεται να έχουν επίδραση και στο μεταβολισμό, στα περιφερειακά ρολόγια.

Τα περιφερειακά ρολόγια που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν πόση γλυκόζη λαμβάνεται από το αίμα και πόση απελευθερώνεται πίσω στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα αν φάτε αργά το βράδυ τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν πιο ψηλά και μένουν ψηλά για περισσότερο διάστημα σε σχέση με το αν τρώγατε τη συνηθισμένη ώρα της ημέρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή αν αλλάξετε την ώρα που τρώτε μετατοπίζεται και ο κιρκάδιος ρυθμός των αυξομειώσεων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αλλαγή του "περιφερειακού ρολογιού" του μεταβολισμού δεν έχει επίπτωση στα επίπεδα μελατονίνης (η ορμόνη που δίνει το σήμα για ύπνο) ή κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες). Δηλαδή δεν επηρεάζει το κεντρικό ρολόι που ρυθμίζει την έκκριση ορμονών.

Επομένως όταν κάποιος θέλει να προσαρμοστεί πλήρως σε νέα ζώνη ώρας πρέπει να τροποποιήσει και τα γεύματα.

 

--

Πηγές:

  1. Wehrens, S. M. T., Christou, S., Isherwood, C., Middleton, B., Gibbs, M. A., Archer, S. N., ... & Johnston, J. D. (2017). Meal Timing Regulates the Human Circadian System. Current Biology.
  2. Bellet, M. M., & Sassone-Corsi, P. (2010). Mammalian circadian clock and metabolism–the epigenetic link.Journal of cell science,123(22), 3837-3848.
  3. Peyric, E., Moore, H. A., & Whitmore, D. (2013). Circadian clock regulation of the cell cycle in the zebrafish intestine. PloS one, 8(8), e73209.
Σχετικοί όροι:
1815. Παράγεται το σιρόπι γλυκόζης