Θέλετε να χάσετε κάποια παχάκια; Καθίστε στον καναπέ σας με ένα βιβλίο μαθηματικών και νιώστε την αίσθηση του καψίματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μία 24ωρη μηχανή.

διάβασμα

Ενώ σκέφτεστε, εκατομμύρια νευρώνες ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους και με τους διάφορους ιστούς του σώματος. Αυτοί οι νευρώνες χρειάζονται καύσιμα, χρειάζονται 75% της γλυκόζης από το ήπαρ και το 20% του οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα συνολικά.

Πώς τρέφονται οι νευρώνες με ενέργεια

Τα αστροκύτταρα, τα κύτταρα κοντά στα τριχοειδή τοιχώματα του εγκεφάλου, απορροφούν ενέργεια πλούσια σε γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και τη μετατρέπουν σε μια μορφή που οι νευρώνες μπορούν να καταναλώσουν. Οι νευρώνες στη συνέχεια τη χρησιμοποιούν για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και τελικά, τη συνειδητή σκέψη. Όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει μια περιοχή του εγκεφάλου, τόσο περισσότερη γλυκόζη θα διασπάσει αυτό το μέρος του εγκεφάλου.

Οπότε ναι, εάν σκέφτεστε σκληρά και πραγματικά παλεύετε με τις σκέψεις σας, οι νευρώνες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου σας θα κάψουν πολύ περισσότερη γλυκόζη.

Σύμφωνα με το Popular Science, το μυαλό απαιτεί το ένα δέκατο της θερμίδας ανά λεπτό, μόνο και μόνο για να μείνει ζωντανό. Συγκρίνετέ το με την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι μυς σας. Σε μια βόλτα μέχρι το φούρνο το σώμα σας καίει περίπου 4 θερμίδες το λεπτό. Το kickboxing μπορεί να κάψει μέχρι και 10 θερμίδες ανά λεπτό. Διαβάζοντας τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών; Αυτό από σεβασμό και μόνο θα κάψει 1,5 θερμίδες το λεπτό. Νιώστε το κάψιμο (αλλά δοκιμάστε και το kickboxing).

Όμως, ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επίπονες νοητικές δραστηριότητες, όπως η επικέντρωση σε εξετάσεις, μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίνε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η παρατεταμένη σκέψη απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι πιο πεινασμένοι. Αυτή η εξάρτηση από τη γλυκόζη οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος καίει πολύ γρήγορα τα αποθέματα γλυκόζης και χρειάζεται αναπλήρωση από τα τρόφιμα.

Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Όταν το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη για να μαζέψει την περίσσεια σακχάρου από το αίμα, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει κατακόρυφα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικές τιμές. Δηλαδή, το σώμα μας δίνει την εντολή ότι χρειάζεται φαγητό.

Μετά το φαγητό, το σώμα απελευθερώνει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη για να απαλλαγεί από την επιπλέον γλυκόζη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Επίσης, η έλλειψη ύπνου, που συχνά συνοδεύετε από καταπόνηση μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογική έκκριση των ορμονών του σώματος και να αυξήσει την πείνα.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο contestly.ca

Allison Bond.Do you burn more calories when you think hard? (scienceline.org)

Melissa A. Calderone. Mental Workout. (popsci.com)

Eliza Martinez. Do Mentally Draining Activities Burn Calories? (livestrong.com)

Σχετικοί όροι:
1815. Παράγεται το σιρόπι γλυκόζης