Όσοι πάσχουν από διαβήτη χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης όταν ανεβαίνουν. Είναι μια βαρετή και επίπονη διαδικασία γι' αυτό πολλοί ερευνητές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους.
Μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του Dae-Hyeong Kim του Institute for Basic Science στη Σεούλ (Νότια Κορέα) δημιούργησαν ένα επίθεμα διπλής όψης από γραφένιο, ένα ανθεκτικό και ελαστικό υλικό από άτομα άνθρακα που χρησιμοποιείται συχνά στις φορετές (wearable) συσκευές.
Επιπλέον πρόσθεσαν σωματίδια χρυσού και ένα πλέγμα χρυσού γύρω από το γραφένιο, για να είναι δυνατή η ανίχνευση των επιπέδων γλυκόζης.
Πώς λειτουργεί η συσκευή;
Το επίθεμα δεσμεύει τον ιδρώτα από το δέρμα αυτού που τη φορά και οι αισθητήρες ανιχνεύουν αλλαγές στο pH και τη θερμοκρασία του ιδρώτα. Αν διαπιστώσουν μεταβολή στέλνουν ένα σήμα ότι έχουν ανεβεί τα επίπεδα γλυκόζης και οι θερμαντήρες αρχίζουν να διαλύουν το στρώμα που καλύπτει τις μικροβελόνες ώστε να απελευθερώσουν το φάρμακο, τη μετφορμίνη (metformin).
Η ένεση με τις μικροβελόνες είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.
Επιπλέον, η συσκευή μπορεί να στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις στο κινητό του ατόμου για να τις παρακολουθεί.
Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με διαβήτη και σε δύο ενήλικες άνδρες. Στο μέλλον οι ερευνητές θέλουν να φτιάξουν ένα επίθεμα που να μπορεί να χορηγήσει κανονικές δόσεις του φαρμάκου.
Μένει να διαπιστωθεί η λειτουργικότητά της.
Αν μπορεί να αντέξει όταν υπάρχει πολύς ιδρώτας, για παράδειγμα κατά την άθληση. Αν μπορεί να καταγράφει για τουλάχιστον ένα 24ωρο και αν ένα επίθεμα με πρακτικό μέγεθος μπορεί να χορηγήσει την απαραίτητη δοσολογία φαρμάκου.
Εάν απαντηθούν σύντομα αυτά τα ερωτήματα τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους πάσχοντες από διαβήτη.
--
Πηγές:
- Hyunjae Lee,Tae Kyu Choi,Young Bum Lee,Hye Rim Cho,Roozbeh Ghaffari,Liu Wang,Hyung Jin Choi,Taek Dong Chung,Nanshu Lu,Taeghwan Hyeon,Seung Hong Choi& Dae-Hyeong Kim. A graphene-based electrochemical device with thermoresponsive microneedles for diabetes monitoring and therapy. Nature Nanotechnology (2016) doi:10.1038/nnano.2016.38