Μα για την καλή μας υγεία, φυσικά!

κοιμόμαστε χωρίς ρούχα

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Υπάρχουν αρκετά οφέλη αλλά το κυριότερο είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Χωρίς ρούχα, το δέρμα μας είναι πιο δροσερό, και με πιο δροσερό δέρμα κάνουμε καλύτερο ύπνο.

Ακόμα και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, μόλις 0,4 oC, μας βοηθά να κοιμηθούμε πιο βαθιά. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου βλέπουν και οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι υποφέρουν από αϋπνία.

Αναπνοή του δέρματος

Όταν κοιμόμαστε γυμνοί το δέρμα μας αναπνέει και αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η ανάπτυξη βακτηριών ευνοείται σε περιοχές θερμές και με υγρασία, όπως είναι ο κόλπος. Διατηρώντας το σώμα μας καθαρό και στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνουμε την βακτηριακή ανάπτυξη και βοηθούμε να αποτραπούν μολύνσεις.

Αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Οι άντρες που κοιμούνται γυμνοί τη νύχτα διατηρούν τα γενετικά τους όργανα δροσερά γι' αυτό και αυξάνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Επίσης ο καλός ύπνος βελτιώνει και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Συναισθηματική ικανοποίηση

Αν κοιμάστε μαζί με ένα άλλο άτομο έχετε κι άλλα πλεονεκτήματα. Η αμοιβαία επαφή είναι ένα φάρμακο για το μυαλό και το σώμα. Απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, η γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, και ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο και γεννά συναισθήματα ασφάλειας και προστασίας. Επίσης, το άγγιγμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σταθεροποιεί τα επίπεδα κορτιζόλης και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Από όποια πλευρά και να το δούμε είναι για καλό!

--

Πηγές:

  1. Raymann, R. J., Swaab, D. F., & Van Someren, E. J. (2008). Skin deep: enhanced sleep depth by cutaneous temperature manipulation. Brain131(2), 500-513.
  2. Jo Abbott. Chemical messengers: how hormones help us sleep. theconversation.com
  3. What Happens When You Sleep? National Sleep Foundation. sleepfoundation.org
  4. http://www.yourhormones.info

 

Σχετικοί όροι: