Οι θαλάσσιοι οργανισμοί που ζουν στην επιφάνεια του ωκεανού και στους υφάλους δέχονται υψηλή ηλιακή ακτινοβολία.
Μέχρι σήμερα αυτή η ουσία και άλλες παρόμοιες είχαν βρεθεί σε κάποια ψάρια, αλλά πιστεύονταν ότι τις αποκτούσαν μέσω της τροφής ή από συμβιωτικούς οργανισμούς. Καθώς ήταν γνωστό ότι μερικά βακτήρια, μύκητες, φύκια και θαλάσσια ασπόνδυλα έχουν την ικανότητα να την παράγουν. Αυτό που βρήκε όμως μία ομάδα επιστημόνων, μελετώντας το zebrafish, είναι ότι το ίδιο το ψάρι έχει την ικανότητα να τη συνθέτει de novo.
Μάλιστα εντόπισαν τα υπεύθυνα γονίδια για την παραγωγή της και είδαν ότι ανάλογα συνθετικά μονοπάτια υπάρχουν σε αμφίβια, ερπετά και πτηνά. Αυτός ο γενετικός μηχανισμός ωστόσο δεν υπάρχει στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά.
Ακόμη η ομάδα κατάφερε να παράγει τη gadusol ενσωματώνοντας, μέσω γενετικής μηχανικής, τα υπεύθυνα γονίδια σε ζύμες.
Η ένωση gadusol έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς προστατεύει φυσικά από βλάβες στο DNA που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Σκοπός τώρα είναι να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα φυσικών αντηλιακών και αντιοξειδωτικών για φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά.
Βέβαια πρέπει να συνοδευτούν από μελέτες για τον τρόπο χορήγησης καθώς και το πώς απορροφάται, κατανέμεται και μεταβολίζεται στο σώμα ώστε να είναι αποτελεσματική και ασφαλής.
--
Πηγή:
η εικόνα ανήκει στο: dukemagazine.duke.edu
Osborn, A. R., Almabruk, K. H., Holzwarth, G., Asamizu, S., LaDu, J., Kean, K. M., ... & Mahmud, T. (2015). De novo synthesis of a sunscreen compound in vertebrates. eLife, 4,