Ασπρίζετε σαν πανί και σας λούζει κρύος ιδρώτας όταν πρόκειται να κάνετε ένεση; Δεν είστε οι μόνοι, καθώς φαίνεται 1 στους 10 να αναπτύσσει αυτή τη φοβία. Τα καλά νέα είναι ότι μία νέα μέθοδος δείχνει πώς θα μπορούσε η ένεση να μην είναι επώδυνη.

ένεση

Η φοβία της ένεσης μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για το άτομο, μόνο και μόνο γιατί πολλούς τους αποτρέπει από το να δεχτούν ιατρική περίθαλψη, μπροστά στον φόβο του πόνου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, πριν γίνει η ένεση, εφαρμόζονται με μία συσκευή πίεση και δονήσεις στο σημείο του δέρματος. Αυτές οι αισθήσεις λειτουργούν σαν αντιπερισπασμός ενώ φαίνεται ότι εμποδίζουν τα σήματα του πόνου να σταλούν στον εγκέφαλο. Τα σήματα από την πίεση και τη δόνηση που ασκούνται, καταλαμβάνουν τα αισθητήρια σημεία του πόνου που ειδοποιούν τον εγκέφαλο και έτσι το αίσθημα της πίεσης από τη βελόνα μπορεί να ξεγλιστρήσει και να μη γίνει αντιληπτό.

Οι ερευνητές δοκίμασαν και την επίδραση του ζεστού ή του κρύου για τη μείωση του πόνου αλλά είδαν ότι ο συνδυασμός δόνησης και πίεσης ήταν μακράν αποτελεσματικότερος.

κάψουλα με μιρκοενέσεις MITΜία άλλη επαναστατική μέθοδος που παρουσιάστηκε πρόσφατα, είναι κάψουλες που λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν μικροσκοπικές ενέσεις. Πολλά φάρμακα και ιδίως αυτά που έχουν μεγάλες πρωτεΐνες (όπως τα αντισώματα που χορηγούνται για τη θεραπεία του καρκίνου) δεν μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιών, αφού διασπώνται στο στομάχι πριν προλάβουν να απορροφηθούν. Οι νέες αυτές κάψουλες φθάνουν ανέπαφες μέχρι το στομάχι όπου και απελευθερώνουν το φάρμακο.

Το ενδιαφέρον από τις εταιρίες για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες μεθόδους χορήγησης των φαρμάκων είναι μεγάλο. Αναμένουμε λοιπόν πότε και ποιες θα βρούν το δρόμο προς την αγορά.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στον Rubén Díaz

Hamilton, J. G. (1995). Needle phobia: a neglected diagnosis. The Journal of family practice.

An end to needle phobia: device could make painless injections possible. (asahq.org)

New drug-delivery capsule may replace injections. (newsoffice.mit.edu)