Η δάφνη, είναι ένα φυτό που χρήζει ιδιαίτερης εκτίμησης από την αρχαιότητα ως σύμβολο σοφίας και πίστης, και όχι άδικα αφού οι καρποί και τα φύλλα της έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Δάφνη

Δάφνη, η Εξυμνούμενη.

Το φυτό Δάφνη που στα λατινικά ονομάζεται Laurus nobilis πήρε το όνομά του από το ρήμα "laurare" που σημαίνει εξυμνώ. Διαθέτει λοβωτά οξύληκτα φύλλα και καρπούς αρωματικούς που μοιάζουν με μικρές ελιές με ήπια πικρή γεύση όπως και τα φύλλα.

Έτσι λοιπόν η δάφνη ή αλλιώς βάγια, βαΐα ή λαύρος, που είναι κάποια από τα γνωστά κοινά ονόματά της, έχρηζε ιδιαίτερης εκτίμησης στα αρχαία χρόνια τόσο από τους ρωμαίους όσο και από τους αρχαίους Έλληνες. Οι ευεργετικές ιδιότητές της, την ανέδειξαν σε σύμβολο σοφίας και πίστης. Καθώς επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι συμβόλιζε την ευημερία και θεωρούνταν ότι προστάτευε από την κακοτυχία.

Πώς χρησιμοποιούνταν λοιπόν η δάφνη;

Όπως και στις μέρες μας η χρήση της ήταν διαδεδομένη. Χρησιμοποιούνταν τόσο ως φαρμακευτική ουσία όσο και στο φαγητό αλλά και σε τελετουργικά. Το στεφάνωμα με δάφνη αποτελούσε μεγάλη τιμή και σύμβολο δόξας.

Ιδιότητες

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούσαν τους καρπούς και τα φύλλα χωρίς τους μίσχους.

Η δράση της δάφνης είναι πολλαπλή. Έχει ιδιότητες αντισηπτικές, σπασμολυτικές, αρωματικές, πεπτικές, χολαγωγές και εφιδρωτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση των φύλλων στα όσπρια προκειμένου να υποβοηθηθεί η πέψη καθώς οι ευεργετικές ιδιότητές της ενάντια προβλημάτων όπως κολικών, μετεωρισμού, ανορεξίας και δυσπεψίας, ήταν ήδη γνωστές από τα αρχαία χρόνια μέσω της παρατήρησης.

Λόγος γίνεται για την ανακούφιση των ρευματισμών σε μορφή αλοιφής καθώς και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως κρυολογήματα, πιτυρίδα, στοματικά έλκη κτλ.

Το αιθέριο έλαιο της δάφνης βοηθά στη συγκέντρωση και την καλύτερη απόδοση των μαθητών. Επίσης κάνει πολύ καλό στα μαλλιά δίνοντας λάμψη και εμποδίζοντας την τριχόπτωση.

Η δε εισπνοή ως αιθέριο έλαιο σε αρωματιστή, σε μικρές ποσότητες,  βοηθά στην αφύπνιση και τόνωση του οργανισμού. 

Συνεπώς οι ιδιότητές της, δικαίως της προσδίδουν  το όνομά της (Laurus nobilis), διότι πράγματι της αξίζει να είναι μια "εξυμνούμενη ευγενής"!

 

--

Πηγές:

wikipedia.org

Δ.ΜΠΑΜΠΑΛΩΝΑΣ – Σ.ΚΟΚΚΙΝΗ.ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ, ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΗ-ΦΑΙΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΖΗ. ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ 2014

εικόνα: blog.travelmarx.com

Σχετικοί όροι: