Το Λονδίνο είναι συνηθισμένο στην ομίχλη και τη συννεφιά. Όμως το Δεκέμβριο του 1952 η ομίχλη πήρε μία ακραία τροπή και έγινε θανατηφόρα.

london 1952

5 μόλις μέρες αφού εμφανίστηκε σκότωσε 4.000 ανθρώπους και έστειλε στο νοσοκομείο άλλους 150.000 με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι σκότωσε 12.000 ανθρώπους και χιλιάδες ζώα.

Τι έκανε την ομίχλη τόσο όξινη και θανατηφόρο;

Τα θειικά άλατα (sulfates) ήταν αυτά που έκαναν την ομίχλη πυκνή, δύσοσμη και τοξική. Γενικά, η ομίχλη του Λονδίνου οφείλεται στο διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται από την καύση κακής ποιότητας μαλακών πηγών άνθρακα στα τζάκια των σπιτιών, στις βιομηχανίες και στις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Για κάποιο λόγο, που δεν έχει ακόμη διευκρινηστεί πλήρως, το διοξείδιο του αζώτου, ένα άλλο παραπροϊόν της καύσης ανθρακα που όμως και αυτό βρίσκεται φυσιολογικά στην ομίχλη, διευκόλυνε τη μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ.

Από τη μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ σχηματίζονται όξινα σωματίδια. Η ομίχη, όπως συμβαίνει φυσικά, αποτελείται από μεγαλύτερα σωματίδια διάστασης αρκετών δεκάδων μικρόμετρων οπότε το οξύ που σχηματίζεται διαλύεται. Καθώς αυτά τα μεγαλύτερα σωματίδια εξατμίζονταν, έμεναν στην ομίχλη τα μικρότερα που έπεφταν σε όλη την πόλη.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα σε πολλές Ασιατικές πόλεις με ταχείς ρυθμούς βιομηχανοποίησης.

Πολλές από αυτές είναι Κινεζικές, όπως το Πεκίνο και η Σιάν. Ευτυχώς, τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας από την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και την κυκλοφοριακή ρύπανση, αδρανοποιούν τα σωματίδια, αποφεύγοντας την μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ. Οπότε η ομίχλη δεν είναι τόσο όξινη αν και παραμένει ένα βαρύ κοκτέιλ διοξειδίου του θείου και διοξειδίου του αζώτου.

Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνει η Κίνα είναι να μειώσει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου και αμμωνίας για να αποτρέψει το σχηματισμό θειικού οξέος.

 

--

Πηγή:

Wang, G., Zhang, R., Gomez, M. E., Yang, L., Zamora, M. L., Hu, M., ... & Li, J. (2016). Persistent sulfate formation from London Fog to Chinese haze. Proceedings of the National Academy of Sciences, 201616540.

Σχετικοί όροι: