Τι ιδιαίτερο έχει το ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ινδονησία, που το κάνει να βγάζει μπλε φλόγες;

Μπλε φλόγες από ηφαίστειο

Η λάβα που βγαίνει από το ηφαίστειο δε διαφέρει και πολύ από τη λάβα άλλων ηφαιστείων. Βέβαια κάθε ηφαίστειο έχει λίγο πολύ διαφορετική σύνθεση σε μεταλλικά στοιχεία, αλλά η καυτή λάβα που ρέει έχει ένα φωτεινό κόκκινο/πορτοκαλί χρώμα.

Αυτό που γίνεται στο ηφαίστειο Kawah Ijen, είναι ότι μαζί με τη λάβα αναδύονται εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες θειικών αερίων σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, που πολλές φορές ξεπερνούν τους 600°C.

Καθώς εκτίθεται στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας και σε επαφή με την καυτή λάβα γίνεται η καύση του θείου, που δημιουργεί αυτές τις μπλε φλόγες. Είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα του θείου στο ηφαίστειο, που όπως ρέει καυτό στην πλαγιά του βουνού, φαίνεται σαν μπλε λάβα.

Όμως, επειδή μόνο οι φλόγες είναι μπλε, και όχι η ίδια η λάβα, το αποτέλεσμα είναι ορατό μόνο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ηφαίστειο μοιάζει όπως κάθε άλλο.

ηφαίστειο θειο

Οι φωτογράφοι έκαναν εξαιρετική δουλειά αφού για να κάνουν τις λήψεις στεκόταν για ώρες λίγα μέτρα από τις φλόγες, μέσα σε πολύ πυκνά αέρια.

Το σύντομο φίλμ των φωτογράφων:

 

Για εμάς το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό και σχεδόν μαγικό, αλλά για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ηφαίστειο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Η εξόρυξη του θείου

Εδώ και 40 χρόνια, οι μεταλλωρύχοι της περιοχής κάνουν εξόρυξη θείου από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Ηφαιστειακά αέρια που δραπετεύουν διοχετεύονται μέσω ενός δικτύου κεραμικών σωλήνων, με αποτέλεσμα την συμπύκνωση του τετηγμένου θείου. Το λιωμένο θείο, που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, χύνεται στο έδαφος και όταν κρυώσει παίρνει το φωτεινό κίτρινο χρώμα. Οι ανθρακωρύχοι μαζεύουν αυτά τα κομμάτια θείου, τα σπάνε και τα μεταφέρουν σε καλάθια σε ένα κοντικό εργοστάσιο ζάχαρης για 13 αμερικανικά δολάρια την ημέρα.

Είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά αφού εργάζονται γύρω από το ηφαίστειο και λόγω της ανεπαρκούς προστασίας αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από την παρατεταμένη έκθεση στο διοξείδιο του θείου και σε άλλα τοξικά αέρια.


--

Πηγές:

Olivier Grunewald | Bernadette Gilbertas (oliviergrunewald.com)

Think your work is hell? Thank your lucky stars you didn't have to mine sulphur for 12 hours in a volcano crater filled with toxic fumes that will probably kill you before you are 30 (dailymail.co.uk)