Όταν οι εργαζόμενοι στον μετεωρολογικό σταθμό του Saint Louis στο Μισούρι των Η.Π.Α. είδαν στα ραντάρ ένα περίεργο σήμα σε σχήμα πεταλούδας δεν ήξεραν πώς να το εξηγήσουν. Τελικά ήταν πεταλούδες.

ραντάρ καιρού

monarch butterflyΈνα γιγάντιο σμήνος με πεταλούδες "Μονάρχης" (Danaus plexippus) μετανάστευαν εκείνες τις ημέρες. Παρόλο που είναι μικρές σε μέγεθος ο κυματισμός των φτερών τους έγινε αντιληπτός από τα ραντάρ.

Οι πεταλούδες μεταναστεύουν πετώντας σε σμήνη ανά δεκάδες ή εκατοντάδες ώστε να κρατούν περισσότερη ενέργεια για να αντέξουν στο μεγάλο τους ταξίδι που κρατά 2 μήνες. Σύμφωνα με το Monarch Watch οι πεταλούδες περνούν τα καλοκαίρια σε βορειοανατολικές περιοχές των Η.Π.Α και στον Καναδά και το φθινόπωρο αναζητούν ευνοϊκότερο κλίμα στο δυτικό κεντρικό Μεξικό.

Υπολογίστηκε ότι εκατοντάδες πεταλούδες πετούσαν σε ύψος 1.525 με 1.825 μέτρων από το έδαφος και κατευθυνόταν νότια. Αν και δεν είδε κανείς το σμήνος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πεταλούδες λόγω του ύψους που πετούσαν και γνωρίζοντας ότι τα κολίβρια που μεταναστεύουν και αυτά αυτή την περίοδο πετούν στο ύψος των δέντρων.

 

--

Πηγές:

η εικόνα του ραντάρ καιρού ανήκει στο : US National Weather Service Saint Louis Missouri

η φωτογραφία της θηλυκής πεταλούδας Μονάρχης ανήκει στο : Kenneth Dwain Harrelson (wikipedia commons)

US National Weather Service Saint Louis Missouri

Monarch Watch