Ακούγεται τρελό... αλλά θα μπορούσε να δουλέψει!

Αρκτική λιώσιμο πάγων

Το μεγαλύτερο θύμα της κλιματικής αλλαγής είναι η Αρκτική. Από τη δεκαετία του '80, κατά μέσο όρο το 13% του πάγου λιώνει ανά δεκαετία. Το 2017 η θερμοκρασία ανέβηκε κι άλλο και πλέον είναι 20 οC υψηλότερη από το φυσιολογικό!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ευτυχώς μπορεί να είναι κοντά και σε μια λύση! Σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη που έγινε πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπο για να ξαναπαγώσουν το 10% του Αρκτικού πάγου με τη χρήση τεράστιων αντλιών που θα λειτουργούν με αιολική ενέργεια και θα πετούν αλμυρό θαλασσινό νερό στις παγωμένες επιφάνειες.

Όταν το θαλασσινό νερό ψεκάζεται πάνω στον πάγο και βρίσκεται στους -40 οC παγώνει αμέσως και δημιουργεί νέο πάγο. Παχύτερος πάγος σημαίνει, πιο αργό λιώσιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα χρειαστούν 10 εκατομμύρια αντλίες που θα πετούν στην επιφάνεια 7,5 kg νερό το δευτερόλεπτο. Αν δουλέψει το σχέδιο θα προσθέσουν 1 μέτρο επιπλέον στρώμα πάγου που είναι σαν να γυρίζει ο χρόνος 17 χρόνια πίσω για κάθε χρόνο που εφαρμόζεται αυτή η τεχνική.

Για να κατασκευαστούν οι αντλίες απαιτούνται 10 εκατομμύρια τόνοι ατσαλιού το χρόνο. Και για να καλυφθεί ολόκληρη η Αρκτική θα χρειαστούν 100 εκατομμύρια τόνοι. Για να καταλάβουμε το μέγεθος οι Η.Π.Α. παράγουν το χρόνο 80 εκατομμύρια τόνους και παγκόσμια παράγουμε 1.600 εκατομμύρια τόνους.

Το εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου US$500 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί ένα τέτοιο ποσό, πρέπει πολλές κυβερνήσεις να συνεισφέρουν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εφαρμογή τους σε ολόκληρη την Αρκτική θα είναι δυνατή στις αρχές του 2030 και θα επαναφέρει το ρολόι στο σήμερα. Πράγμα που είναι πολύ καλό γιατί με το σημερινό ρυθμό υπολογίζεται ότι όλος ο πάγος θα έχει λιώσει μέχρι το 2030.

Το εγχείρημα αυτό είναι τόσο τεράστιο και σχεδόν ακατόρθωτο αλλά τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά, οπότε ότι χρειαστεί να γίνει θα είναι τόσο ακραίο.

--

Πηγές:

  1. Chris Mooney, Jason Samenow. The North Pole is an insane 36 degrees warmer than normal as winter descends. washingtonpost.com
  2. Desch, S. J., Smith, N., Groppi, C., Vargas, P., Jackson, R., Kalyaan, A., ... & Spacek, A. (2017). Arctic ice management. Earth's Future, 5(1), 107-127.