Το τσιγάρο δεν είναι απλώς φύλλα καπνού τυλιγμένα σε χαρτί. Περιέχει και πολλές χημικές ουσίες οι οποίες μάλιστα καθώς καίγονται γίνονται ακόμη πιο επιβλαβείς για την υγεία.

τσιγάρο

Γενικά τα ακριβή συστατικά και ο τρόπος παραγωγής του τσιγάρου κρατούνται μυστικά καθώς είναι πατενταρισμένα από τις καπνοβιομηχανίες αλλά αρκετές εταιρίες έχουν δημοσιεύσει τη λίστα με τα πρόσθετα.

Ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει τουλάχιστον 600 πρόσθετα συστατικά με πάνω από 7.000 χημικά παραπροϊόντα που παράγονται στον καπνό του όταν καίγεται.
Τα επιπλέον αυτά συστατικά στο τσιγάρο:

  • καλυτερεύουν τη γεύση και τη μυρωδιά του
  • βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της νικοτίνης και δράση της στον εγκέφαλο
  • βοηθούν στην απορρόφηση του καπνού από τους πνεύμονες
  • έχουν αναισθητική δράση, που δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης, που μοιάζει στους καπνιστές σα "φάρμακο"

Αν και πολλά από τα συστατικά που περιέχονται είναι εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και περιέχονται και σε τρόφιμα δεν παύουν τα υπόλοιπα να είναι τοξικά, αφού πρόκειται για χημικές ουσίες που περιέχονται σε καύσιμα, μπαταρίες, μπογιές, ποντικοφάρμακα, συντηρητικά ξύλων κ.α.

Η καύση δε αυτών των οργανικών ενώσεων δημιουργεί πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Το τελικό ενεργό μεταβολικό προϊόν αρκετών υδρογονανθράκων είναι διάφορα εποξείδια και διόλες εποξειδίων, που σχηματίζουν ομοιοπολικές ενώσεις με κυτταρικά μόρια, κυρίως με το DNA αλλά και το RNA και πρωτείνες, αποσταθεροποιώνας τα.

τοξικά συστατικά τσιγάρου

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 οι καπνιστές θα φθάσουν τα 1.7 δισεκατομμύρια χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να τους οδηγήσει σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως στεφανιαία νόσο (εμφράγματα), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου(εγκεφαλικά) και διάφορους τύπους καρκίνου (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.). Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πάνω από 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν από το κάπνισμα.

Μην απόρρητε, λοιπόν, πώς το τσιγάρο οδηγεί σε τόσους θανάτους.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: euobserver.com (lanier67)

cigarettesreviews.com 

Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων. keelpno.gr

Brown and Williamson. Cigarette Ingredients. bbc.co.uk

Rabinoff, M., Caskey, N., Rissling, A., & Park, C. (2007). Pharmacological and chemical effects of cigarette additives. American Journal of Public Health,97(11), 1981.