Το φυτό-δράκουλας όχι μόνο ρουφά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά του ξένιστη που μολύνει αλλά του στέλνει και το γενετικό του υλικό, ελέγχοντας την ανάπτυξή του.

cuscuta pentagona

Το φυτό Cuscuta pentagona παρασιτεί κυρίως σε σιτηρά και σε ντομάτες και πρόσφατα βρέθηκε ότι ανταλλάσσει γενετικά μηνύματα με το φυτό που μολύνει.

Μόλις προσκολληθεί και τυλιχτεί γύρω από το φυτό που προσβάλει, χρησιμοποιεί κοφτερές δομές, τους μυζητήρες (haustoria), για να ρουφήξει τα θρεπτικά συστατικά του φυτού αλλά και να στείλει γενετικά μηνύματα με μορφή mRNA, ώστε το φυτό-ξενιστής να τα μεταφράσει απευθείας σε πρωτεΐνες. Κάτι σαν δούρειος ίππος.

Τα νουκλεϊκά οξέα είναι ευαίσθητα μόρια και οι επιστήμονες δεν υποπτευόταν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρονται από φυτό σε φυτό. Ήταν μια έκπληξη όταν ανακάλυψαν ότι το φυτό ανταλλάσσει τέτοια μηνύματα με τον ξενιστή και αντίστροφα. Έτσι το παράσιτο δε σκοτώνει αμέσως το φυτό, αλλά παρεμποδίζει την ανάπτυξη του και το κάνει πιο δεκτικό σε αυτό.

Αυτή η ανακάλυψη για το πώς επικοινωνούν τα φυτά ανοίγει το δρόμο για την πάταξη των παρασίτων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Δείτε στο βίντεο τον μηχανισμό ανάπτυξης του παρασίτου και τον μηχανισμό επίθεσης στο φυτό-στόχο:

--

Πηγές:

Kim, G., LeBlanc, M. L., Wafula, E. K., & Westwood, J. H. (2014). Genomic-scale exchange of mRNA between a parasitic plant and its hosts. Science,345(6198), 808-811.

Σχετικοί όροι: