Η κατάσταση των λιμνών είναι ένα καλό δείγμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι αλλαγές στην αλατότητα είναι σταθερές σε σχέση με τα ποτάμια που παρουσιάζουν απότομες αυξομειώσεις.

λίμνη

Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι που ρίχνουμε το χειμώνα στους δρόμους για να τους κρατήσουμε καθαρούς από το χιόνι, μεταφέρεται στις λίμνες.

Τα αλάτια που χρησιμοποιούνται στους δρόμους είναι χημικά παρόμοια με το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στα φαγητά, το χλωριούχο νάτριο (NaCl). Εμποδίζει το πάγωμα του νερού που κάνει ολισθηρό το οδόστρωμα. Όταν όμως ο καιρός ζεσταίνει το αλάτι ξεπλένεται με τη βροχή από το οδόστρωμα, διεισδύει στο έδαφος ώσπου τελικά να καταλήξει στα υδάτινα τμήματα όπως είναι οι λίμνες και ποτάμια.

Ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά χλωρίωσης του νερού στη διάρκεια 10 ετών, 371 μεγάλων λιμνών (με έκταση πάνω από 40.000 τμ) στα βόρεια της Αμερικής. Και στη συνέχεια εξέτασαν τη ρυμοτομία σε ένα δακτύλιο μισού χιλιομέτρου γύρω από κάθε λίμνη. Διαπίστωσαν ότι οι λίμνες είχαν αυξημένα ποσοστά αλατότητας, ακόμα και όταν στο 1% αυτού του δακτυλίου υπήρχε αυτοκινητόδρομος.

Η κατάσταση των λιμνών είναι ένα καλό δείγμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι αλλαγές στην αλατότητα είναι σταθερές σε σχέση με τα ποτάμια που παρουσιάζουν απότομες αυξομειώσεις.

Τα φυτά και τα φύκη που αναπτύσσονται φυσιολογικά στο γλυκό νερό της λίμνης, σοκάρονται από την αλλαγή στην αλατότητα που μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει.

Ενώ το αλάτι επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και με ένα διαφορετικό τρόπο. Προσελκύει στο δρόμο, ζώα που τους αρέσει το αλάτι, όπως είναι τα ελάφια, και αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων.

Επίσης το νερό με χλώριο διαβρώνει ακόμα και τους σωλήνες ύδρευσης.

Ένας τρόπος για να επαναφέρουμε την αλατότητα μιας λίμνης είναι να προσθέσουμε φρέσκο νερό.

Το χλώριο σε σχέση με άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος, δεν κατακάθεται σαν ίζημα, αλλά μένει επιφανειακά και μπορεί σιγά σιγά να διαλυθεί με την προσθήκη καθαρού νερού.

Ξεκινήσαμε να ρίχνουμε αλάτι στους δρόμους από τη δεκαετία του '40. Αν και πλέον το χρησιμοποιούμε με μεγαλύτερη σύνεση, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επαναφέρουμε την αλατότητα στα υδάτινα οικοσυστήματα που επηρεάστηκαν.

 

--

Πηγές:

  1. Dugan, H. A., Bartlett, S. L., Burke, S. M., Doubek, J. P., Krivak-Tetley, F. E., Skaff, N. K., ... & Roberts, D. C. (2017). Salting our freshwater lakes. Proceedings of the National Academy of Sciences, 201620211.
  2. Nina Rastogi. Salting the Earth. slate.com
  3. How Did Lead Get Into Flint River Water? popsci.com