Ξέραμε ότι το δάσος του Αμαζονίου είναι ένας μεγάλος θησαυρός για τον πλανήτη μας, ο πνεύμονας της Γης αλλά η νέα χαρτογράφηση των χημικών στοιχείων του αέρα είναι η εντυπωσιακή απόδειξη.

36 είδη δασών το δάσος του Αμαζονίου

Κάθε φυτό είναι και ένα εργοστάσιο

Το φυτό λαμβάνει θρεπτικά στοιχεία, νερό και άνθρακα και παράγει ένα σύνολο άλλων ενώσεων, που αποτελούν πηγή ζωής για τα οικοσυστήματα. Η μέτρηση των διαφόρων χημικών ενώσεων που παράγει ένα ολόκληρο δάσος μας βοηθά να αναπτύξουμε στρατηγικές για την επιβίωση και ανάπτυξή τους αλλά και να καταλάβουμε τι ρόλο παίζουν η γεωγραφία, η τοπογραφία, η υδρολογία του εδάφους και το κλίμα στην ανάπτυξη των φυτών.

Κάποια φυτά φωτοσυνθέτουν με μεγάλες αποδόσεις. Βρίσκονται σε περιβάλλοντα με ζεστό και υγρό κλίμα που περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις των απαραίτητων θρεπτικών, όπως άζωτο και φώσφορο.

Από την άλλη σε κρύα ή ξηρά περιβάλλονται με λίγα θρεπτικά στοιχεία, τα φυτά είναι αποταμιευτές, που σημαίνει ότι επενδύουν στη δομή τους. Αναπτύσσουν μεγάλα φύλα με ισχυρές εσωτερικές δομές και είναι σχεδιασμένα να ζουν περισσότερο. Καθώς αναπτύσσονται στα χρόνια και αποκτούν μεγαλύτερο φύλλωμα, αυξάνεται και η φωτοσυνθετική τους απόδοση.

Κάθε είδος δέντρου έχει χαρακτηριστικό μοτίβο χημικών ενώσεων, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα θρεπτικών αζώτου, φωσφόρου στα φύλλα. 

Η πιο εξελιγμένη τεχνική χαρτογράφησης της Γης

Gregory Asner Plane Carnegie

Οι ερευνητές διαίρεσαν 760.000 km2 σε 100km2  και μέτρησαν τα επίπεδα νερού, αζώτου, φωσφόρου και ασβεστίου στο φύλλωμα των δέντρων με ένα υψηλής ανάλυσης αερομεταφερόμενο φασματόμετρο απεικόνισης, το οποίο μετρά τα μήκη κύματος της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας από το δάσος. Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα λιγνίνης και πολυφαινολών, δύο χημικών που χρησιμοποιούν τα φυτά για άμυνα. Επίσης πήραν δείγματα ανά διάφορες περιοχές για να ταυτίσουν τα δεδομένα, καθώς και τα συνδύασαν με δεδομένα του κράτους για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα αναγνώρισαν 36 διαφορετικούς τύπους δασών και κατένειμαν αυτά τα 36 είδη σε 6 μεγάλες ομάδες σύμφωνα με την τοπογραφία και γεωγραφία του Αμαζονίου του Περού.

Asner map 36 forest types 6groups

Το τροπικό δάσος που καλύπτει τα βουνά των Περουβιανών Άνδεων και τη λεκάνη του Αμαζονίου είναι ένα από τα μέρη της Γης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Και γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να εξερευνηθεί και να ποσοτικοποιηθεί. Άλλωστε με το ανθρώπινο μάτι αυτά τα είδη δεν διακρίνονται. Για εμάς είναι ένα ομοιόμορφο δάσος.

Ο Αμαζόνιος αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους. Εξόρυξη χρυσού, φυτείες φοινικέλαιου και κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών, ευθύνονται για την αύξηση κατά 500% της αποψίλωσής του μέχρι το 2010, για να μην ξεχάσουμε από την υλοτομία και την εξερεύνηση για πετρέλαιο.

Η ομάδα τώρα θέλει να μελετήσει το Βόρειο Βόρνεο και Εκουαδόρ και ελπίζει κάποια στιγμή να θέσει τα όργανα μέτρησης σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να μελετά τη βιοποικιλότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται 3 ακόμα χρόνια δουλειάς με το εργαστήριο της NASA και περίπου $200 εκατομμύρια, που είναι σχετικά χαμηλό κόστος.

 

--

Πηγές:

  1. Asner, G. P., Martin, R. E., Knapp, D. E., Tupayachi, R., Anderson, C. B., Sinca, F., ... & Llactayo, W. (2017). Airborne laser-guided imaging spectroscopy to map forest trait diversity and guide conservation. Science355(6323), 385-389.
  2. K. Travis. Maps show genetic diversity in mammals, amphibians around the world. Science News. Vol. 190, October 29, 2016, p. 32.
  3. ED YONG How a Scientist Mapped the Entire Peruvian Amazon by Plane theatlantic.com
Σχετικοί όροι: