Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια βακτηριακή λοίμωξη η λύση είναι τα αντιμικροβιακά. Όμως όσα περισσότερα λαμβάνουμε τόσο δίνουμε τη δυνατότητα στα βακτήρια να βρουν τρόπους να αντισταθούν στους μηχανισμούς τους και να επιβιώσουν.

Clostridium difficiile

Τα αντιμικροβιακά σκοτώνουν τα βακτήρια ή αναστέλλουν την ανάπτυξή τους διαταράσσοντας τη δομή του κυτταρικής μεμβράνης, αναστέλλοντας τη σύνθεση DNA, RNA ή πρωτεϊνών ή αναστέλλοντας τον μεταβολισμό τους.

Οι μηχανισμοί που τα βακτήρια αποκτούν ανθεκτικότητα στα φάρμακα είναι οι εξής:

  1. Μειώνουν τη διαπερατότητα της κυτταρικής τους μεμβράνης, αποτρέποντας το αντιβιοτικό να εισέλθει στο κύτταρο εξαρχής.
  2. Αδρανοποιούν το αντιβιοτικό, παράγοντας ένζυμα που το αποικοδομούν.
  3. Τροποποιούν τη δομή του στόχου, προσδένοντας πάνω στο μόριο στόχο άλλες ομάδες ή προκαλούν μεταλλάξεις οπότε πλέον το αντιβιοτικό δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη νέα θέση πρόσδεσης.

Πολλά βακτήρια είναι από τη φύση τους ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά. Ωστόσο χάρη στην ικανότητά τους να ανταλλάσουν γενετικό υλικό με άλλα βακτήρια άλλου είδους, μπορούν να αποκτούν επιπλέον χαρακτηριστικά και πλέον να επιβιώνουν με την αρχή επικράτησης του δυνατότερου.

Εμείς οι ίδιοι άλλωστε όταν λαμβάνουμε συνεχώς αντιμικροβιακά σκοτώνουμε και τα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας και όχι μόνο μας βοηθούν στης φυσιολογικές μας λειτουργίες, όπως η πέψη, αλλά αμύνονται για μας και μας προστατεύουν έναντι των παθογόνων. Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν, ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα κατάλληλα για όλες τις λοιμώξεις και να μην τα λαμβάνουμε αλόγιστα, χωρίς την συμβουλή του ιατρού.

 

--

Πηγές:

εικόνα Clostridium difficiile ©  WELLCOME IMAGE AWARDS

Page C, Curtis M, Sutter M, Walker M,. HoffmanS. Φαρμακολογία. Επιμέλεια:Γαλανοπούλου-Κούβαρη Π, Λιάπη. Χ. Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2000. 

WHO’s first global report on antibiotic resistance reveals serious, worldwide threat to public health (www.who.int)

 

Σχετικοί όροι:
1944. Το πείραμα Avery–MacLeod–McCarty