Αν έχετε υποβληθεί ποτέ σε κάποια επέμβαση που απαιτούσε αναισθησία, τότε πιθανώς να σας έχουν πει: «Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα».

επέμβαση

Το «Nulla per os» δηλαδή, τίποτα από το στόμα είναι μια πολιτική που ζητά από τους ασθενείς να απέχουν από το φαγητό ή τα ροφήματα 8 έως 12 ώρες πριν από την επέμβαση. Οι γιατροί συνήθως έχουν ένα λόγο για τις συμβουλές που δίνουν, αλλά πολλοί ασθενείς μπορεί να αναρωτιούνται γιατί να πρέπει λιμοκτονήσουν πριν «φάνε» το μαχαίρι.

Παρά το γεγονός ότι η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του πόνου, καθιστώντας τον ασθενή αναίσθητο κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας, υπάρχουν κίνδυνοι με αυτά τα φάρμακα που οι αναισθησιολόγοι προσπαθούν να μειώσουν.

Απαγορεύουν το φαγητό ή το ποτό μετά τα μεσάνυχτα για να αποφύγουν την πνευμονία εξ εισροφήσεως.

Η πνευμονία εξ εισροφήσεως συμβαίνει όταν τροφή, φαρυγγικά γαστρικά υγρά ή βλαβερές ουσίες εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν χημική βακτηριδιακή φλεγμονή. Οι επιπλοκές της εισρόφησης εξαρτώνται από την ποιότητα, την ποσότητα, το pH, και την κατανομή των εισροφηθέντων υλικών.

Για δεκαετίες, η νηστεία ήταν η κατευθυντήριος γραμμή που δινόταν σε όσους προετοιμαζόταν για μια εγχείρηση, αλλά πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να είναι μια υπερβολικά επιφυλακτική πρακτική. Περίπου το 50% των αναισθησιολόγων λένε ότι δεν χρειάζεται πλέον σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν ακόμα να συμβουλεύουν τους γονείς να μη δίνουν στα παιδιά τους στερεά τρόφιμα, το βράδυ πριν από την επέμβαση. Διαυγή υγρά, όπως νερό ή χυμός μήλου, αθλητικά ποτά και ζελέ είναι ασφαλή μέχρι και τέσσερις ώρες πριν από τη διαδικασία.

--

Πηγές:

  1. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΦΕΚΕΤΕ ΠΑΣΣΑ ΚΑΤΑΛΙΝ. Εισρόφηση. (anesthesia.gr)
  2. Dalal, K. S., Rajwade, D., & Suchak, R. (2010). " Nil per oral after midnight": Is it necessary for clear fluids?. Indian journal of anaesthesia, 54(5), 445.
  3. McKinley, A. C., James, R. L., & Mims 3rd, G. R. (1994). NPO after midnight before elective surgery is no longer common practice for the majority of anesthesiologists. The American journal of anesthesiology, 22(2), 88-92.
  4. Aspiration pneumonia. (medlineplus.gov)