Ο παππούς μου, κάθε φορά που βλέπει μύγα να περιτριγυρίζει το φαγητό, φωνάζει: "ΑΡΚΟΥΔΑ! ΑΡΚΟΥΔΑ!". Κάτι ξέρει.. κάτι ξέρει...

μύγα

Σίγουρα θα τη διώχνεται και εσείς από το φαγητό σας. Αλλά πόσο πιο πολύ θα τρομάζατε αν βλέπατε στο φαγητό μια κατσαρίδα...;

Δεν είστε οι μόνοι! Για την ακρίβεια, το 61% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι κατσαρίδες είναι πιο σιχαμερές, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μύγες μπορούν να διασπείρουν πολύ περισσότερα μικρόβια, ιδίως αυτές οι κοινές μύγες που έχουμε στο σπίτι μας και που είναι άπειρες.

Κατ' αρχήν οι μύγες τρώνε τα πιο σιχαμερά πράγματα που μπορείτε να φανταστείτε. Από κόπρανα και σκουπίδια μέχρι κουφάρια ζώων σε αποσύνθεση. Επειδή δεν μπορούν να μασήσουν φτύνουν ένζυμα στο φαγητό για να το διαλύσουν και μετά το ρουφάνε.

Και όμως δεν είναι αυτό το χειρότερο! Βακτήρια και ιοί κολλάνε στο σώμα τους και μεταφέρονται όπου πάνε. Αρκεί και ένα δευτερόλεπτο να αγγίξουν τα πόδια τους το φαγητό για να μεταφέρουν βλαβερά μικρόβια. Μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως χολέρα, δυσεντερία ή τυφοειδή πυρετό.

Οπότε το καλύτερο είναι να μη φάτε το κομμάτι του φαγητού που ακούμπησαν.

Εσείς τι κάνατε μέχρι τώρα; Σίγουρα πάντως μετά από αυτό το άρθρο δεν θα το φάτε το κομμάτι από το καρπούζι που ακούμπησε η άτιμη η μύγα!

--

Πηγές:

2014 RESTAURANT INDUSTRY INSIGHTS. PATRON ATTITUDES TOWARD PESTS & PEST CONTROL cdn.orkin.com

Graczyk, T. K., Knight, R., Gilman, R. H., & Cranfield, M. R. (2001). The role of non-biting flies in the epidemiology of human infectious diseases. Microbes and Infection, 3(3), 231-235.

Vriesekoop, F., & Shaw, R. (2010). The Australian bush fly (Musca vetustissima) as a potential vector in the transmission of foodborne pathogens at outdoor eateries. Foodborne pathogens and disease, 7(3), 275-279.