Τα προφυλακτικά ήρθαν και έφεραν την επανάσταση. Σώζουν κάθε μέρα τη ζωή μας προστατεύοντάς μας από μολύνσεις και τα ευχαριστούμε για αυτό. Αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Την όχι και τόσο ευχάριστη αίσθηση. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές προτείνουν ένα τρόπο να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

προφυλακτικά

Προτείνουν ένα νέο τύπο προφυλακτικού που να έχει μια μόνιμη επίστρωση με ένα πολυμερές που να το κάνει υδρόφιλο έτσι ώστε να ενώνεται με το νερό στα υγρά του σώματός μας και να είναι λείο και να γλιστράει.

Η πλειοψηφία των προφυλακτικών κατασκευάζονται από φυσικό λάτεξ και αν και εφαρμόζεται σε αυτά ένα λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη, δεν έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Καθώς εύκολα απομακρύνεται με την τριβή αφήνοντας εκτεθειμένη την ελαστική επιφάνεια του προφυλακτικού που έχει μεγαλύτερη αντίσταση στην τριβή και δίνει αυτό το άβολο αποτέλεσμα.

Το καλό με αυτό το νέο αυτό πολυμερές είναι ότι είναι μόνιμο και δε χρειάζεται η χρήση λιπαντικού. Τα λιπαντικά είναι φτιαγμένα ή με βάση το νερό, που όμως απορροφούνται από το σώμα μας ή με βάση τη σιλικόνη, που διαχέονται γρήγορα μακριά από το σημείο εφαρμογής και επίσης πολλοί παραπονιούνται ότι έχουν κολλώδη αίσθηση.

Η τεχνική με την οποία εφαρμόζεται το πολυμερές στο προφυλακτικό είναι η εξής:

Πρώτα εφαρμόζεται ένα στρώμα ενός χημικού πολυμερούς και ακτινοβολείται με υπεριώδες φως για μισή ώρα και κατόπιν εφαρμόζεται ένα δεύτερο στρώμα από ένα άλλο χημικό πολυμερές. Το τελικά αποτέλεσμα είναι ότι τα δύο αυτά στρώματα πολυμερών δένουν μεταξύ τους και με το λάτεξ. Επίσης είναι ένα σημείο κλειδί η ομοιόμορφη εφαρμογή των πολυμερών στην επιφάνεια του λάτεξ καθώς μπορεί να τεντώσει μέχρι και 500 φορές από το αρχικό του μέγεθος.

Πώς έγιναν οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού

Οι δοκιμές έγιναν σε μια μικρή ομάδα 13 ανδρών και 20 γυναικών, ηλικιών 24-58, που τους ζητήθηκαν να αισθανθούν με την αφή και να συγκρίνουν: το σκέτο λάτεξ, το λάτεξ με λιπαντικό με βάση το νερό και το λάτεξ με το πρωτοποριακό πολυμερές. Εξέτασαν την αίσθηση πριν και αφού τα εκθέσουν σε νερό. Σε μια κλίμακα με άριστα (= το πιο γλιστερό) το 7 το πρωτοποριακό προφυλακτικό πήρε 6,24.
Και μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πολυμερές δεν επηρεάζει σε τίποτα την αντοχή του λάτεξ.
Στα άμεσα σχέδια της ομάδας είναι να διεξάγουν δοκιμές σε περισσότερα άτομα και να συμπεριλάβουν δοκιμές και με λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη

Η ερευνητική ομάδα έχει ιδρύσει την εταιρεία HydroGlide Coatings που στόχο έχει να ενσωματώσει αυτή την επιτυχημένη χημική φόρμουλα σε ένα εμπορικό προϊόν. Η ομάδα έλαβε επιχορήγηση από το ίδρυμα "Bill and Melinda Gates Foundation", το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια είχε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία να στηρίξει την έρευνα για τη βελτίωση των προφυλακτικών.

Μπορεί να φαίνεται επουσιώδες το να μελετάμε πόσο καλά γλιστρά το προφυλακτικό, αλλά δεν είναι καθόλου αν σκεφτούμε ότι αν δεν είναι ευχάριστο πολλοί άνθρωποι θα αποφεύγουν τη χρήση του και θα μένουν εκτεθειμένοι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, όπως HIV, σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια. Το 2015, σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση προφυλακτικού απέτρεψε τη μετάδοση 50 εκατομμυρίων μολύνσεων από HIV. Αν και τα στατιστικά για τα ΣΜΝ συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά καθώς σε αναφορές του CDC για το 2017, μετρήθηκαν στις ΗΠΑ 200.000 περισσότερες μολύνσεις από το 2016, σε ένα σύνολο 2,3 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό! Μας προστατεύουν ακόμη και από τα πιο μικρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα, χώρια ότι αποτρέπουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

--

Πηγές:

  1. Cooper, B. G., Chin, S. L., Xiao, R., Buch, K., Kim, D., & Grinstaff, M. W. (2018). Friction-lowering capabilities and human subject preferences for a hydrophilic surface coating on latex substrates: implications for increasing condom usage. Royal Society Open Science5(10), 180291.
  2. HydroGlide Coatings hydroglydecoatings.com 
  3. The Quest to Build a Better Condom wsj.com
  4. UNFPA, WHO and UNAIDS: Position statement on condoms and the prevention of HIV, other sexually transmitted infections and unintended pregnancy. who.int
  5. Condom Fact Sheet In Brief cdc.gov
  6. New CDC analysis shows steep and sustained increases in STDs in recent years cdc.gov