Αν όλα πάνε καλά, τέρμα τα σφραγίσματα!

οδοντίατρος

Το φάρμακο ονομάζεται Tideglusib αρχικά προτάθηκε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά τώρα βρέθηκε ότι ενισχύει την ικανότητα του δοντιού να αναγεννάται και να επουλώνεται, χωρίς την ανάγκη σφραγίσματος.

Πώς δρα το φάρμακο

Ένας βιοδιασπώμενος σπόγγος κολλαγόνου εμποτισμένος με το φάρμακο εφαρμόζεται στην τρύπα που έχει κάνει το δόντι. Μετά από μερικές εβδομάδες ο σπόγγος αποδομείται και το δόντι αναγεννάται για να καλύψει το κενό.

Το Tideglusib ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στον πολφό, στο κέντρο του δοντιού, όπου βρίσκονται τα αγγεία και τα νεύρα για τη θρέψη του δοντιού. Το δόντι επουλώνεται καθώς η προβληματική περιοχή αναγεννά την οδοντίνη, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού.

Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και τώρα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει περάσει το αντίστοιχο στάδιο, όταν ελεγχόταν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια που εκμεταλλεύεται τη δυναμική των βλαστοκυττάρων των δοντιών. Το 2015 επιστήμονες στην Αγγλία ανέπτυξαν μια κεφαλή που εφαρμοζόταν στον πολφό και παρόμοια διέγειρε τα βλαστοκύτταρα για την παραγωγή οδοντίνης.

Το δόντι είναι ένας ζωντανός ιστός και παρόλο που το ξένο σώμα που βάζουμε με το σφράγισμα μας εξυπηρετεί μια χαρά, αν μπορούμε να το αναγεννήσουμε και να το επαναφέρουμε στην υγιή κατάσταση γιατί να μην το κάνουμε...

 

--

Πηγές:

  1. Vitor C. M. Neves, Rebecca Babb, Dhivya Chandrasekaran & Paul T. Sharpe. Promotion of natural tooth repair by small molecule GSK3 antagonists. 2017 Scientific Reports 7, Article number: 39654
  2. Natural tooth repair method, using Alzheimer's drug, could revolutionise dental treatments. King's College London kcl.ac.uk
  3. Domínguez, J. M., Fuertes, A., Orozco, L., del Monte-Millán, M., Delgado, E., & Medina, M. (2012). Evidence for irreversible inhibition of glycogen synthase kinase-3β by tideglusib. Journal of Biological Chemistry, 287(2), 893-904.
  4. del Ser, T., Steinwachs, K. C., Gertz, H. J., Andrés, M. V., Gómez-Carrillo, B., Medina, M., ... & León, T. (2013). Treatment of Alzheimer's disease with the GSK-3 inhibitor tideglusib: a pilot study. Journal of Alzheimer's Disease, 33(1), 205-215.
  5. Eldar-Finkelman, H., & Martinez, A. (2011). GSK-3 inhibitors: preclinical and clinical focus on CNS. Front. Mol. Neurosci, 4.