Οι δημοφιλείς θεραπείες, εχινάκεια, σκόρδο, βιταμίνη C και ψευδάργυρος, πόσο αποτελεσματικές είναι;

κρυολόγημα

Με συμπτώματα όπως καταρροή, πονόλαιμο, φτάρνισμα, βήχα, πονοκέφαλο και πυρετό, το κοινό κρυολόγημα μπορεί να σας αφήσει ερείπιο μέχρι και για δύο εβδομάδες.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ενοχλητικά κοινό, με το μέσο όρο των ενηλίκων να μπορεί να κολλήσει δύο ή τρία κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά κατά μέσο όρο δέκα.

Τα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς και γενικά είναι πιο ήπια από ό, τι της γρίπης. Αλλά ενώ ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να εμποδίσει τα πιο κοινά στελέχη της γρίπης, δεν υπάρχει ισοδύναμο για το κοινό κρυολόγημα.

Οπότε, ερχόμαστε στο ερώτημα, μπορούμε να αποφύγουμε το κοινό κρυολόγημα; Ή να το θεραπεύσουμε από τη στιγμή που το κολλήσαμε; Ας εξετάσουμε τις τέσσερις πιο δημοφιλείς θεραπείες: εχινάκεια, σκόρδο, βιταμίνη C και ψευδάργυρο.

Εχινάκεια

Τα εχινάκεια είναι ανθοφόρα φυτά και χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για ιατρικούς λόγους. Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι τα αγοράζουν σε κάψουλες, δισκία ή σταγόνες, με την ελπίδα να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους και να πολεμήσει όλους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σώμα τους.

για την πρόληψη του κρυολογήματος:

Όσον αφορά την πρόληψη, λαμβάνοντας προϊόντα εχινάκειας καθημερινά μπορεί να μειώσει λίγο τον κίνδυνο να κολλήσετε το κοινό κρυολόγημα, αλλά τα στοιχεία είναι μάλλον θολά. Από μελέτες που συνέκριναν εχινάκεια με το placebo, οι άνθρωποι που λάμβαναν εχινάκεια κολλούσαν λιγότερα κρυολογήματα. Αλλά υπάρχει σημαντική ανακολουθία μεταξύ των επιμέρους μελετών, γι' αυτό δε θεωρούνται πολύ έγκυρες.

για τη θεραπεία του κρυολογήματος:

Όσον αφορά τη θεραπεία, δεν υπάρχουν πειστικά κλινικά στοιχεία ότι η λήψη προϊόντων εχινάκειας κατά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να θεραπεύσει το κρύωμα ή να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για τη δράση της εχινάκειας στο κοινό κρυολόγημα, επειδή στις έρευνες υπάρχει τεράστια ποικιλία ως προς τα είδη, τα μέρη του φυτού, τη μέθοδο και τη δοσολογία που μελετήθηκε.

Τα προϊόντα εχινάκεια έχουν παρενέργειες σε παιδιά, όπως αλλεργικές αντιδράσεις που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει τη φήμη ότι μας προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα και φυσικά από τους βρικόλακες.

Φαίνεται να έχει αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, και οι φαρμακευτικές εταιρίες ισχυρίζονται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο μηχανισμός δράσης είναι ασαφής, ενδεχομένως η δραστική χημική ουσία να είναι η αλλισίνη, η οποία είναι υπεύθυνη και για το χαρακτηριστικό άρωμα του φρέσκου σκόρδου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ικανοποιητικές επιστημονικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την επίδραση του σκόρδου στο κρυολόγημα.

Σε μελέτη της Cochrane Libray συμμετέχοντες που πήραν μια κάψουλα σκόρδου (καθορισμένη δόση σκόνης αλλισίνης) ημερησίως για τρεις μήνες ανέφεραν λιγότερες ημέρες ασθένειας από κρυολογήματα από εκείνους που έλαβαν το placebo. Αλλά αρκετοί υπόφεραν από τις παρενέργειες, όπως τα δερματικά εξάνθημα, και την οσμή του σώματος. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά υποσχόμενα, αλλά θα πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή. Σε μία μελέτη, είναι πάντα δυνατό, να υπάρχουν προκαταλήψεις αλλά και προσωπικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, ο συγγραφέας της μελέτης φέρεται να πουλούσε φαρμακευτικά σκευάσματα από σκόρδο.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βρίσκεται συνήθως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η χρήση της βιταμίνης C στο κοινό κρυολόγημα έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του '70, από τον αμερικανό χημικό Linus Pauling ο οποίος πίστευε ότι είχε πολλά οφέλη για την υγεία.

για την πρόληψη του κρυολογήματος:

Υπάρχει πληθώρα μελετών για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνη C στο κοινό κρυολόγημα. Συγκεκριμένα λένε ότι δεν είναι αποτελεσματική.

Η ημερήσια προληπτική λήψη βιταμίνης C δεν έχει καμία επίδραση στην πιθανότητα να αρπάξετε κάποιο κρυολόγημα. Όμως, μελλοντικά (στο επόμενο κρυολόγημα) μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της ασθένειας (περίπου κατά μισή ημέρα).

για τη θεραπεία του κρυολογήματος:

Η λήψη βιταμίνης C ως θεραπεία (λήψη αφότου έχετε ήδη κρυολογήσει) δεν έχει καμία επίδραση στη διάρκεια ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Όμως, από τις ίδιες μελέτες προκύπτει ότι η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει άτομα που υποβάλλονται σε βαριά σωματική καταπόνηση, όπως οι μαραθωνοδρόμοι και οι αλπικοί σκιέρ. Τα οφέλη αυτά μπορεί να ισχύσουν μόνο σε ασυνήθιστες και συγκεκριμένες συνθήκες και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στο γενικό πληθυσμό.

Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και βρίσκεται τόσο σε φυτικές όσο και σε ζωικές πηγές. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, οι λιαστές ντομάτες, το βόειο κρέας και διάφοροι σπόροι (όπως κολοκύθα, ηλίανθος, σησάμι, και κουκουνάρι). Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά σκεύασμα ψευδαργύρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ο ψευδάργυρος που λαμβάνεται από το στόμα φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στο κοινό κρυολόγημα, αλλά συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικών περιοριστικών όρων.

για τη θεραπεία του κρυολογήματος:

Όταν λαμβάνεται ως θεραπεία κατά την έναρξη του κρυολογήματος, ο ψευδάργυρος φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά μόνο σε υψηλές δόσεις (πάνω από 75 mg την ημέρα). Υποστηρίζεται ότι ο ψευδάργυρος είναι πιο αποτελεσματικός στους ενήλικες από ότι στα παιδιά, όταν λαμβάνεται σε παστίλιες, ιδιαίτερα με τη μορφή οξικού ψευδαργύρου.

για την πρόληψη του κρυολογήματος:

Όμως, η τακτική χρήση ψευδάργυρου ως μέτρο πρόληψης έρχεται με μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία και άσχημη γεύση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των μελετών ποικίλλουν και υπάρχουν υποψίες για μεροληψία σε ορισμένες. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του ψευδάργυρου για το κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι υπερβολική.

 

--

Πηγές:

  1. Common Colds: Protect Yourself and Others. CDC. cdc.gov
  2. Common Cold. ncbi.nlm.nih.gov
  3. Wilkinson, J. M., & Simpson, M. D. (2001). High use of complementary therapies in a New South Wales rural community. Australian Journal of Rural Health, 9(4), 166-171.
  4. Karsch‐Völk, M., Barrett, B., Kiefer, D., Bauer, R., Ardjomand‐Woelkart, K., & Linde, K. (2014). Echinacea for preventing and treating the common cold. The Cochrane Library.
  5. Lissiman, E., Bhasale, A. L., & Cohen, M. (2012). Garlic for the common cold. The Cochrane Library.
  6. Douglas, R. M., & Hemilä, H. (2005). Vitamin C for preventing and treating the common cold. PLoS Med, 2(6), e168.
  7. Ιs high-dose vitamin use safe? Peter Carroll sydney.edu.au
  8. Saunders, A. V., Craig, W. J., & Baines, S. K. (2012). Zinc and vegetarian diets. Medical Journal of Australia, 9(1 Suppl 2), 17-21.
  9. Singh, M., & Das, R. R. (2013). Zinc for the common cold. The Cochrane Library.

 

Σχετικοί όροι: