Το έτοιμο φαγητό δεν παχαίνει μόνο. Επηρεάζει τη μνήμη και τη διάθεσή μας.

ανθυγιεινό φαγητό

Σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν στη διατροφή τους πολλά επεξεργασμένα φαγητά και ροφήματα με ζάχαρη τείνουν να εμφανίζουν μικρότερο ιππόκαμπο.

Ο ρόλος του Ιππόκαμπου

Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη μνήμη, τη μάθηση αλλά και με τη ρύθμιση της διάθεσής μας και φαίνεται να παίζει ρόλο στην κατάθλιψη. Είναι μία από τις δύο περιοχές του εγκεφάλου όπου τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ακόμη και στους ενήλικες.

Η άσκηση και η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να αυξάνουν την νευρογένεση ενώ το άγχος, χαμηλού βαθμού φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η γήρανση να τη μειώνουν.

Σε άτομα με κατάθλιψη το μέγεθος του ιππόκαμπου μειώνεται και τα αντικαταθλιπτικά φαίνεται να αυξάνουν τη νευρογένεση. Αυτό συμβαίνει πιθανώς γιατί τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τις νευροτροφίνες που μεσολαβούν στη νευρογένεση. Ενώ αντίθετα, η κακή διατροφή, με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη, μειώνει τα επίπεδα νευροτροφινών.

Οπότε, η χαμηλή πρόσληψη υγιεινών τροφών και μαζί με την υπερκατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον και στον εγκέφαλο.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: warondiabetes.org

Jacka, F. N., Cherbuin, N., Anstey, K. J., Sachdev, P., & Butterworth, P. (2015). Western diet is associated with a smaller hippocampus: a longitudinal investigation. BMC medicine, 13(1), 1.