Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες μάλλον θα βοηθηθούν από 2 φάρμακα μιας νέας κατηγορίας.

ημικρανία

Πρόκειται για δύο πειραματικά φάρμακα που χορηγούνται με ένεση 1 φορά το μήνα ή ανά 3 μήνες. Τα φάρμακα ονομάζονται fremanezumab και erenumab και δε σταματούν απλώς τις ημικρανίες αλλά τις προλαμβάνουν.

Στις κλινικές δοκιμές, οι ημικρανίες μειώθηκαν στο μισό στο 50% των ασθενών. Η ποιότητα της καθημερινότητας των ασθενών βελτιώθηκε και μπορούσαν να κάνουν τις δραστηριότητες χωρίς να ταλαιπωρούνται από τους πονοκεφάλους. Φαίνεται ότι έχουν πολύ λίγες παρενέργειες και δρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 18% των ανθρώπων έχει υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από ημικρανία και το 2% έχει χρονιές ημικρανίες που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.

Τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα, αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίζουν άλλες καταστάσεις, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις και πρέπει να λαμβάνονται ημερησίως.

Η νέα κατηγορία φαρμάκων στοχεύει μόρια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση ημικρανίας.

Δρουν ενάντια σε μια μικρή πρωτεΐνη, το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (calcitonin gene-related peptide, CGRP) που παράγεται στα νευρικά κύτταρα. Όταν παράγεται το CGRP απελευθερώνεται γύρω από τα νευρικά κύτταρα και προκαλεί  φλεγμονή στους ιστούς και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων οδηγώντας σε ημικρανία, αν και η αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Και τα δύο φάρμακα είναι αναστολείς CGRP. Το fremanezumab μπλοκάρει το ίδιο το πεπτίδιο ενώ το erenumab μπλοκάρει τον υποδοχέα του.

Η ανάπτυξη του fremanezumab χρηματοδοτήθηκε από την Teva Pharmaceutical και του erenumab από την Amgen και τη Novartis.

Τα φάρμακα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και δεν έχουν βγει ακόμη στην παραγωγή. Δεν θα είναι το θαυματουργό φάρμακο που θα θεραπεύσει όλους τους πονοκεφάλους, αλλά θα ωφελήσει αρκετούς ανθρώπους στους οποίους τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σχετικοί όροι:
Οι επιπτώσεις του μακροχρόνιου στρες στο σώμα μας