Όταν αγχωνόμαστε, οι άνθρωποι συχνά μας συμβουλεύουν «Πάρε μια βαθιά ανάσα να ηρεμήσεις» και έχουν δίκιο.
Δοκιμάστε το. Αναπνεύστε αργά και σταθερά. Αισθάνεστε μια διάχυτη ηρεμία. Τώρα αναπνεύστε γρήγορα και ακανόνιστα. Αισθάνεστε ένταση. Γιατί;
Είναι μια ερώτηση που δεν είχε απαντηθεί ποτέ από την επιστήμη, μέχρι τώρα.
Τα νέα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: οι επιστήμονες κατάλαβαν πώς η αναπνοή μας σχετίζεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση και γιατί η επιβράδυνση της αναπνοής μπορεί πραγματικά να μας ηρεμήσει.
Αλλάζοντας τον ρυθμό της αναπνοής σας, μπορείτε να αλλάξετε την συναισθηματική σας κατάσταση, το πώς σκέφτεστε και πώς αλληλεπιδράτε με τον κόσμο!
Η έρευνα, εστίασε περισσότερο σε ένα σύμπλεγμα νευρώνων του εγκέφαλου που ονομάζεται σύμπλεγμα προ-Bötzinger (ή preBötC) και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την αναπνοή, τη συναισθηματική κατάσταση και την εγρήγορση.
Όταν αφαίρεσαν αυτούς τους νευρώνες από τα ποντίκια, παρατήρησαν ότι το κύριο αναπνευστικό μοτίβο των ποντικών παρέμεινε αμετάβλητο, αλλά τα ποντίκια έγιναν σημαντικά πιο ήρεμα. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη μιας σχέσης μεταξύ του preBötC και μιας άλλης δομής του εγκεφάλου που επηρεάζει την διέγερση, που ονομάζεται υπομέλας τόπος.
Με άλλα λόγια, βρήκαν το νευρικό κύκλωμα που μας κάνει να αγχωνόμαστε όταν αναπνέουμε γρήγορα και να ηρεμούμε όταν αναπνέουμε αργά.
Ισχυρό Θεραπευτικό εργαλείο
Μελλοντικά, οι επιστήμονες ευελπιστούν να σχεδιάσουν φάρμακα που θα στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με διαταραχές άγχους και τον υπεραερισμό και να βοηθήσουν ανθρώπους με κρίσεις πανικού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από δυσκολία στη διατήρηση της φυσιολογικής αναπνοής.
--
Πηγή:
Yackle, K., Schwarz, L. A., Kam, K., Sorokin, J. M., Huguenard, J. R., Feldman, J. L., ... & Krasnow, M. A. (2017). Breathing control center neurons that promote arousal in mice. Science, 355(6332), 1411-1415.