Τελικά πόσο αφηρημένη είναι η αφηρημένη ζωγραφική;

Dean Cercone

Οι καλλιτέχνες πιστεύουν ότι η έμπνευση είναι αυτή που γεννά ένα καλλιτεχνικό έργο. Μία ομάδα όμως κατάφερε να απομονώσει τις φυσιολογικές λειτουργίες και τη δραστηριότητα των νευρώνων κατά τη δημιουργική αυτή διαδικασία.

Στην Inter Space gallery της Νέας Υόρκης με υπεύθυνη την Tricia MacKenzie, έγινε μια πρωτότυπη έκθεση κατά την οποία παρατηρήθηκε η νευρωνική δραστηριότητα του ζωγράφου Dean Cercone, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), όσο ζωγράφιζε τα έργα του.

Αν και φαινομενικά οι πίνακές του μοιάζουν χαοτικοί, συνδυάζοντας παχιές πινελιές και σπρέι για να αποτυπώσει την ονειρική έκφραση του υποσυνείδητου, στους πίνακες διακρίνονται δύο εποχές.

Η πρώτη διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και χρησιμοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό, ενώ δεν έχει δραστηριότητα στον ινιακό λοβό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που αποτυπώνει στον καμβά το βλέπει με το γνωστικό μέρος του εγκεφάλου και όχι με το οπτικό μέρος του εγκεφάλου του.

Στη δεύτερη φάση, που διαρκεί λίγα λεπτά, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον ινιακό λοβό καθώς και τον προμετωπιαίο φλοιό και το κροταφικό λοβό. Τώρα βλέπει με το οπτικό μέρος και προσπαθεί να ανασύρει στοιχεία από τα οράματά του.

Βέβαια στο συγκεκριμένο πείραμα είχαμε μόνο τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, οπότε τα αποτελέσματα περιμένουμε στο μέλλον να συγκριθούν με αυτά άλλων καλλιτεχνών.

Ενώ, σε επόμενα πειράματα περιμένουμε να δούμε αν θα καταφέρουν οι ερευνητές να διακρίνουν συγκεκριμένα μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας που να χαρακτηρίζουν τη δημιουργική διαδικασία.

Σίγουρα πάντως το πείραμα πέτυχε να φέρει το κοινό και τους καλλιτέχνες πιο κοντά στην επιστημονική έρευνα.

--

Πηγές:

Inter Space Gallery. "Dean Cercone. Illuminated dissolved humanity cortex manifestations" (http://inter-space.org)

DEAN CERCONE (http://deancercone.com)

Σχετικοί όροι: