Εδώ κρύβεται και το κίνητρο των ποδηλατών να ψάχνουν για όλο και δυσκολότερες διαδρομές.

ποδηλασία

Είναι αυτό που μας κάνει να σηκωθούμε και να ετοιμαστούμε για τη βόλτα μας. Αυτή η ηρεμία του μυαλού και η αίσθηση ότι ξεφεύγουμε. Δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των ποδηλατών, και οι δρομείς το νιώθουν.

Είναι τόσο δυνατό σαν ένστικτο και λέει στον εγκέφαλό μας να το συνεχίσει. Λειτουργεί σαν ένα πρωτόγονο κάλεσμα για επιβίωση.

Αυτό που τα προκαλεί όλα αυτά φαίνεται να είναι δύο ορμόνες, η λεπτίνη, μία μεταβολική ορμόνη και η ντοπαμίνη, που είναι νευροδιαβιαστής του εγκεφάλου.

Η δράση της λεπτίνης

Η λεπτίνη παράγεται από τα λιποκύτταρα και δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα μας έχει αρκετή ενέργεια. Όταν κάνουμε αθλήματα αντοχής, όπως είναι η ποδηλασία, τα επίπεδά της πέφτουν, δίνοντας ένα σήμα στον εγκέφαλο να ασκήσουμε μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα.

Η δράση της ντοπαμίνης

Όταν τρώμε το σνακ μετά τη βόλτα μας, ο εγκέφαλος διεγείρει το σύστημα επιβράβευσης με την ντοπαμίνη μία ορμόνη που προκαλεί ευχαρίστηση.

Έτσι ολοκληρώνεται ένα κύκλος καταπόνησης και ευχαρίστησης που μας κάνει να αναζητούμε όλο και περισσότερο.

Ο μηχανισμός αυτός μελετήθηκε σε ποντίκια, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Montreal, και βρέθηκε ότι ποντίκια που δεν είχαν λεπτίνη έτρεχαν στο διπλάσιο στον τροχό από αυτά που είχαν. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πτώση των επιπέδων λεπτίνης δίνει το κίνητρο για σωματική δραστηριότητα, που ενστικτωδώς σημαίνει εξερεύνηση για αναζήτηση τροφής.

Όποιο κι αν είναι το δικό σας κίνητρο, είναι για το καλό σας!

 

--

Πηγές:

Fernandes, M. F. A., Matthys, D., Hryhorczuk, C., Sharma, S., Mogra, S., Alquier, T., & Fulton, S. (2015). Leptin Suppresses the Rewarding Effects of Running via STAT3 Signaling in Dopamine Neurons. Cell metabolism.

Σχετικοί όροι: