Όταν χρησιμοποιούμε τα πόδια μας στέλνονται σήματα στον εγκέφαλο που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υγιών νευρικών κυττάρων, απαραίτητων για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Για τον άνθρωπο, το κλειδί μπορεί να είναι να κάνει πολλές ασκήσεις, ιδιαίτερα ασκήσεις όπου οι μύες εργάζονται ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας για να μας κρατήσουν όρθιους. Ενώ το ποδήλατο και το κολύμπι είναι εξαιρετικές αερόβιες δραστηριότητες, τα πόδια επωφελούνται περισσότερο από το περπάτημα ή το τρέξιμο.
Στη μελέτη οι ερευνητές περιόρισαν την κίνηση στα πίσω πόδια των ποντικιών, αλλά όχι στα μπροστινά τους πόδια, για 28 ημέρες. Τα ποντίκια συνέχισαν να τρώνε κανονικά και δεν έδειξαν σημάδια στρες. Στο τέλος της δοκιμής, εξέτασαν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποκοιλιακή ζώνη, ο ρόλος της οποίας σε πολλά θηλαστικά είναι να διατηρεί την υγείας των νευρικών κυττάρων. Επίσης, στη περιοχή αυτή τα νευρικά βλαστοκύτταρα παράγουν νέους νευρώνες.
Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα
- Να μειωθεί ο αριθμός των νευρικών βλαστοκυττάρων κατά 70% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ποντικών, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να κινούνται.
- Τόσο οι νευρώνες όσο και τα ολιγοδενδροκύτταρα (εξειδικευμένα κύτταρα που λειτουργούν μονωτικά και υποστηρικτικά στα νευρικά κύτταρα) δεν ωρίμαζαν πλήρως.
Η μείωση της άσκησης δυσχέραινε τον οργανισμό να παράγει νέα νευρικά κύτταρα, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος καθώς μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε το άγχος και να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις της ζωής.
Οι ερευνητές ανέλυσαν και μεμονωμένα κύτταρα και διαπίστωσαν ότι η μείωση της άσκησης μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο σώμα, γεγονός που δημιουργεί ένα αναερόβιο περιβάλλον και μεταβάλλει το μεταβολισμό. Η μείωση της άσκησης φαίνεται να επηρεάζει και δύο γονίδια, ένα από τα οποία, το CDK5Rap1, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των μιτοχονδρίων (κυτταρικά οργανίδια που απελευθερώνουν ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα).
«Σχεδιαστήκαμε να είμαστε δραστήριοι: να περπατάμε, να τρέχουμε, να σκύβουμε και να χρησιμοποιούμε τους μυς των ποδιών μας για να σηκώνουμε πράγματα", λέει η Dr. Raffaella Adami από το Università degli Studi di Milano, Italy.
Καθώς τα πόδια περιέχουν τους μεγαλύτερους μυς, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μυϊκή ικανότητα. Η μελέτη προσφέρει ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κίνδυνος πνευματικής παρακμής μπορεί να μειωθεί καθώς οι άνθρωποι γερνούν και ρίχνει φως σε αρκετά σημαντικά θέματα υγείας, από τις ανησυχίες για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα του καθιστικού τρόπου ζωής μέχρι την κατανόηση ασθενειών, όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) και αρκετές άλλες νευρολογικές ασθένειες όπου συχνά οι ασθενείς επιδεινώνονται γρήγορα όταν η κίνηση τους ελαττώνεται.
Ο συν-συγγραφέας Dr. Daniele Bottai, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις νευρολογικές ασθένειες, λέει "Η ερώτηση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν: η έκβαση αυτών των ασθενειών οφείλεται αποκλειστικά για παράδειγμα στις βλάβες που σχηματίζονται στο νωτιαίο μυελό στη περίπτωση κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή στις γενετικές μεταλλάξεις στην περίπτωση της SMA ή είναι η περιορισμένη κινητική ικανότητα ο κρίσιμος παράγοντας που επιδεινώνει την ασθένεια;"
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της κίνησης και υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν, όπως οι κλινήρεις ασθενείς ή ακόμα και οι αστροναύτες που κάνουν μεγάλα ταξίδια, όχι μόνο χάνουν μυϊκή μάζα αλλά μεταβάλλεται η χημεία του σώματος τους σε κυτταρικό επίπεδο και το νευρικό τους σύστημα επηρεάζεται αρνητικά. Για παράδειγμα, οι αποστολές που στέλνουν αστροναύτες στο διάστημα για μήνες ή και χρόνια, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι οι ασκήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας.
"Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η υγεία μας βασίζεται στη Γη με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε", καταλήγει ο Dr. Daniele Bottai.
--
Πηγές:
- Adami, R., Pagano, J., Colombo, M., Platonova, N., Recchia, D., Chiaramonte, R., ... & Bottai, D. (2018). Reduction of movement in neurological diseases: effects on neural stem cells characteristics. Frontiers in Neuroscience, 12, 336.
- berkeleywellness.com