Η καρδιά μπορεί να αντέξει πολλά, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σκληρή άσκηση σε συνδυασμό με τα έντονα συναισθήματα μπορούν να την φτάσουν στα όρια της.

προπόνηση θυμός

Αν κάποιος γυμνάζεται ενώ είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος τριπλασιάζεται ο κίνδυνος να υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την άσκηση και το συναισθηματικό στρες ξεχωριστά, για να δουν αν κάθε παράγοντας, από μόνος του, θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Βρήκαν ότι κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα.

Παρά το γεγονός ότι η τακτική σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, οι ερευνητές προτείνουν αν ένα άτομο είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο και θέλει να γυμναστεί για να εκτονώσει το θυμό του να μην υπερβαίνει την κανονική του ρουτίνα και να μην ασκείται σε ακραία επίπεδα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 12.500 ασθενείς από 52 χώρες που είχαν υποστεί μια καρδιακή προσβολή. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους τις ώρες πριν την καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα ή αν ήταν θυμωμένοι ή συναισθηματικά αναστατωμένοι. Οι ερευνητές τους ρώτησαν επίσης αν είχαν εμπλακεί σε αυτές τις ίδιες δραστηριότητες ή σε αυτές τις ίδιες συναισθηματικές καταστάσεις κατά την ίδια ώρα της ημέρας την προηγουμένη ημέρα πριν από την καρδιακή προσβολή.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, τόσο η σωματική άσκηση όσο και ορισμένα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν το σώμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενός ατόμου.

Και τα δύο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλάζοντας τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τον εφοδιασμού αίματος προς την καρδιά.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, καθώς οι αναμνήσεις των ασθενών, κατά τη χρονική περίοδο που οδηγήθηκαν στη καρδιακή προσβολή, μπορεί να μην ήταν τέλειες.

 

--

Πηγή:

Smyth, A., O’Donnell, M., Lamelas, P., Teo, K., Rangarajan, S., & Yusuf, S. (2016). Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial InfarctionClinical Perspective.Circulation, 134(15), 1059-1067.