Σύμφωνα με μια μελέτη, οι καρδιακές αρρυθμίες του Γερμανού συνθέτη φαίνεται να επηρέασαν το μοτίβο των συμφωνιών του.

Beethoven

Ο Ludwig van Beethoven αναμφισβήτητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών. Σημάδεψε τη μουσική, βοηθώντας τη μετάβαση από την Κλασσική εποχή στην Ρομαντική.

Ήταν κουφός και αυτό ενίσχυσε τις υπόλοιπες αισθήσεις του. Εκτός όμως από αυτό φαίνεται να έπασχε από καρδιακές αρρυθμίες. Ένας καρδιολόγος, ένας ιστορικός και ένας μουσικολόγος ανέλυσαν σε αρκετά έργα του τα σημεία ύφεσης και τον ρυθμό που ακολουθούν και είδαν ότι ταιριάζουν με το μοτίβο ενός ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Οι αρρυθμίες έκαναν την καρδιά του να χτυπά άλλες φορές πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά ή και χωρίς σταθερό ρυθμό. Πιστεύουν ότι το μοτίβο των χτύπων της καρδιάς του αποτυπώνεται σε πολλές από τις συνθέσεις του.

Για παράδειγμα, στην Cavatina του Κουαρτέτου Εγχόρδων σε σι-ύφεση μείζονα ξαφνικά στο μέσο η κλίμακα αλλάζει και γίνεται σκοτεινή και αποπροσανατολιστική, προκαλώντας έντονη συγκίνηση. Ο ίδιος ο Beethoven μάλιστα στις οδηγίες του τονίζει ότι πρέπει να παιχτεί σε "beklemmt", που σημαίνει με "βαριά καρδιά".

 

Ο Beethoven έζησε τον 18ο αιώνα και πολλές από τις ασθένειες που έχει καταγραφεί στην ιστορία ότι είχε, μπορεί να είναι μην είναι αληθείς ή να είχαν διαγνωστεί διαφορετικά από τα ιατρικά τεστ της εποχής. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα τα συμπεράσματά τους όμως βάσει των στοιχείων φαίνονται αρκετά λογικά.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε την ιδιοφυΐα αυτού τους συνθέτη, βλέπουμε πως το μυαλό σε απόλυτη συνεργασία με τον σώμα επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: portail.univ-st-etienne.fr

Goldberger, Z. D., Whiting, S. M., & Howell, J. D. (2014). The Heartfelt Music of Ludwig van Beethoven. Perspectives in biology and medicine, 57(2), 285-294.