Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο όργανο, αφού καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια σώματος. Είναι όμως περισσότερα από απλώς ένα προστατευτικό κάλυμμα για το σώμα, αφού εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες σημαντικές για την επιβίωση.

ρόλοι του δέρματος

Το δέρμα αποτελείται από πολλαπλές στιβάδες, με ξεχωριστή σύσταση η κάθε μια σε κύτταρα, ίνες και άλλα συστατικά μέρη.

Προστατευτικός: είναι ο πρώτος αμυντικός φραγμός του σώματος απέναντι στα παθογόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αποτρέπει την είσοδο των μικροοργανισμών και τη διέλευση της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ χάρη στην ελαστικότητα του προστατεύει το σώμα από την τριβή.

Αισθητικός: περιέχει διάφορους τύπους νευρικών ινών και νευρικών απολήξεων που αντιδρούν στις εναλλαγές της θερμοκρασίας μεταξύ κρύου και ζεστού, και στην εξωτερικά ασκούμενη πίεση. Τα νεύρα διακρίνονται σε αισθητικά, κινητικά και αγγειοκινητικά. Τα µεν αισθητικά και κινητικά προέρχονται από τα εγκεφαλονωτιαία νεύρα, τα δε υπόλοιπα από τα συµπαθητικά. Οι ελεύθερες νευρικές απολήξεις λαμβάνουν την αίσθηση του πόνου.

Θερμορυθμιστικός: ελέγχει την απώλεια θερμικής ενέργειας, και κατά συνέπεια την αγωγιμότητά του, μέσω της παροχής αίματος, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από τις απαιτήσεις του. Η διαστολή των αγγείων αυξάνει την αιμάτωση και την απώλεια θερμότητας, ενώ η συστολή τους μειώνουν τη δερματική αιματική ροή και διατηρούν τη θερμοκρασία.

Ρύθμιση της εξάτμισης: παρέχει ένα ημι-διαπερατό φραγμό για την απώλεια ύδατος. Σε περίπτωση εγκαυμάτων αυτή η ιδιότητα χάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε μαζική απώλεια υγρών.

Αποθηκευτικός: λειτουργεί σαν αποθηκευτικό μέσο λιπιδίων και νερού.

Εκκριτικός: έκκριση ιδρώτα και λιπιδίων του δέρματος εξοντώνει ένα μεγάλο αριθμό επιβλαβών ουσιών Επίσης ο ιδρώτας περιέχει ουρία, σε ποσοστό 1/130 σε σχέση με τα ούρα και έτσι αποτελεί ένα δεύτερο παράγοντα ρύθμισης της θερμοκρασίας

Απορροφητικός: στην ιατρική η απορροφητική του ιδιότητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών.

Παραγωγή βιταμίνης D3: μια θετική επίδραση της έκθεσης σε ακτινοβολία UVBείναι η παραγωγή της βιταμίνης D3, η οποία, μαζί με το ασβέστιο, ενισχύει την υγεία των οστών και των μυών. Το ποσοστό έκθεσης στη UVBγια την παραγωγή της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης D3 ποικίλει ανάλογα με τις διαιτητικές ανάγκες του ατόμου, το χρωματικό τόνο του δέρματός του, τον τόπο κατοικίας του.

Αυτές οι λειτουργίες του δέρματος τείνουν να ποικίλλουν σε βαθμούς ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και τις ατομικές.