Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ανθρώπων ήταν υποκειμενικές. Η μουσική που κάποιοι λατρεύουν, άλλοι μπορεί να τη βρίσκουν εκνευριστική. Θα μπορούσαμε όμως να αλλάξουμε το γούστο ενός ανθρώπου στη μουσική; Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα ...ναι!

muse

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκε μια μη επεμβατική τεχνική διέγερσης που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή TMS, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για να διεγείρει ή να αναστέλλει τμήματα του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στον αριστερό ραχιοπλευρικό (ή ραχιαίος πλάγιος) προμετωπιαίο φλοιό (DLPFC), γνωστό ότι ρυθμίζει τη λειτουργία των κυκλωμάτων του ραβδωτού σώματος του πρόσθιου εγκεφάλου (fronto-striatal circuits) και πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία δρα ως χημική «ανταμοιβή».

Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε δοκιμάσει εάν αυτά τα κυκλώματα είναι απαραίτητα για τη «μουσική τέρψη» ή αν μπορούν να χειραγωγηθούν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που χειραγωγείται αυτό το κύκλωμα για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε τρεις δοκιμασίες: στη 1η η δραστηριότητα του DLPFC ενισχύθηκε, στη 2η αναστάλθηκε και στη 3η έμεινε ανεπηρέαστη. Μετά από κάθε δοκιμασία, οι συμμετέχοντες άκουγαν αποσπάσματα από την αγαπημένη τους μουσική καθώς και μερικά που επέλεξαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο απολάμβαναν τη μουσική και μετά του δόθηκε η δυνατότητα να την αγοράσουν έναντι μίας τιμής, ως τρόπο μέτρησης του κινήτρου τους να την ακούσουν ξανά.

Όταν οι επιστήμονες «διέγειραν» την περιοχή του εγκεφάλου-στόχου, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους άρεσε η μουσική που άκουγαν περισσότερο και η επιθυμία τους να την αγοράσουν ήταν μεγαλύτερη, αντίθετα όταν την «ανέστελλαν», τους άρεσε λιγότερο.

Όλες οι αλλαγές ήταν προσωρινές.

Το γεγονός ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί να χειραγωγηθεί τόσο συγκεκριμένα ακόμα και με τη μουσική ανοίγει την πόρτα για πολλές πιθανές μελλοντικές εφαρμογές στις οποίες το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να χρειαστεί να ρυθμιστεί προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Πολλές ψυχολογικές διαταραχές όπως ο εθισμός, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συνδέονται με την φτωχή ρύθμιση των κυκλωμάτων ανταμοιβής.

Η μελέτη μας προσφέρει μια καλύτερη οπτική στο πως είναι χαρτογραφημένος ο εγκέφαλος και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουμε γιατί έχουμε αυτή τη μοναδική ικανότητα να εκτιμούμαι αισθητικά ερεθίσματα, όπως την τέχνη και τη μουσική. Ίσως τελικά να είναι απλές χημικές αντιδράσεις.

 

--

Πηγές:

  1. Dagher, A., Mas-Herrero, E., & Zatorre, R. J. (2017). Modulating musical reward sensitivity up and down with transcranial magnetic stimulation. Nature Human Behaviour, 1.
  2. Salimpoor, V. N., van den Bosch, I., Kovacevic, N., McIntosh, A. R., Dagher, A., & Zatorre, R. J. (2013). Interactions between the nucleus accumbens and auditory cortices predict music reward value. Science340(6129), 216-219.
  3. Rose, N. S., LaRocque, J. J., Riggall, A. C., Gosseries, O., Starrett, M. J., Meyering, E. E., & Postle, B. R. (2016). Reactivation of latent working memories with transcranial magnetic stimulation. Science354(6316), 1136-1139.
  4. Transcranial magnetic stimulation mayoclinic.org