Αναρωτηθήκατε ποτέ πως οι ανθρωπολόγοι καθορίζουν την ηλικία ενός ευρήματος η σκελετού;

απολίθωμα

Όσον αφορά στη χρονική περίοδο που τοποθετείται ένα εύρημα υπάρχουν πολλές τεχνικές που το καθορίζουν. Για παράδειγμα η ραδιοοχρονολόγηση άνθρακα είναι μία από αυτές.

Όμως όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ανθρώπινο σκελετό πολλές φορές θέλουμε να διαπιστώσουμε σε τι ηλικία πέθανε το συγκεκριμένο άτομο και να πάρουμε πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης, την ανάπτυξή κ.α.

σκελετόςΥπάρχουν λοιπόν κάποια βασικά στοιχεία με τα οποία μας βοηθούν στον προσδιορισμό και αναγνώριση χρήσιμων στοιχείων που μας βοηθούν στο σκοπό αυτό.

Στην περίπτωση που έχουμε ολόκληρο σκελετό τα πράγματα είναι πιο εύκολα, μπορούμε από τα οστά της λεκάνης να προσδιορίσουμε το φύλλο.

Αν έχουμε μόνο το κρανίο μπορούμε, από το μέγεθος και από τις ραφές του κρανίου να καταλάβουμε αν πρόκειται για βρέφος ή ενήλικα. Ο χρόνος έκφυσης των δοντιών είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Η ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένων τύπων δοντιών καθορίζει με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία.

Όσον αφορά το μέγεθος του κρανίου η χωρητικότητά του καθορίζει και την ηλικία αλλά και το φύλλο, χωρίς ωστόσο να μας κατοχυρώνει με απόλυτη σιγουριά για το δεύτερο.

Οι ενδείξεις που μας καθοδηγούν είναι κυρίως μορφολογικές. Για παράδειγμα στις γυναίκες το κρανίο είναι πιο χαμηλό και πλατύτερο με μικρά και ελαφριά οστά, στο μετωπικό οστό των ανδρών υπάρχουν δύο προεξοχές ενώ στις γυναίκες μία (με εξαίρεση στις περισσότερες μαύρες φυλές στις οποίες άντρες και γυναίκες έχουν μία προεξοχή).

Επιπλέον από τη σύνθεση του σκελετού μπορούμε να διαπιστώσουμε τυχόν ασθένειες που είχε το άτομο, διατροφικές συνήθειες τον τρόπο και την αιτία θανάτου του κ.α., από τα δόντια μπορούμε π.χ. με κριτήριο τη φθορά τους ή την τυχόν έλλειψη κάποιων, να καταλάβουμε το είδος τροφών που καταναλωνόταν, την ηλικία του ατόμου ή από ποιά μεριά της σιαγόνας υπερτερούσε η μάσηση.

Κατανοούμε λοιπόν πως οι πληροφορίες που μας παρέχονται, υποδεικνύουν τον τρόπο ζωής και εξέλιξης του «παλαιού» ανθρώπου και μια ευκαιρία ανασκόπησης των συνηθειών των προγόνων μας.

 

--

Πηγές:

η εικόνα εξωφύλλου ανήσει στο : thefossilshop.com

S. Brooks, J. M. Suchey. Skeletal age determination based on the os pubis: A comparison of the Acsádi-Nemeskéri and Suchey-Brooks methods. Human Evolution. June 1990, Volume 5, Issue 3, pp 227-238

Lyle W. Konigsberg ,Susan R. Frankenberg. Estimation of age structure in anthropological demography. American Journal of Physical Anthropology. Volume 89, Issue 2, pages 235–256, October 1992

Α. ΠΕΝΤΖΟΥ – ΔΑΠΟΝΤΕ, Ε. ΝΕΟΦΥΤΟΥ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΠΘ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ. ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ