Και δεν είναι μία και δύο. 130 χρήσιμες ενώσεις, έτοιμες παρασκευασμένες και χρησιμοποιώντας τα γλιτώνουμε και τα απορρίμματα τροφίμων.

αβοκάντο

Ερευνητές του University of Texas Rio Grande Valley παρουσίασαν στο American Chemical Society’s national meeting and exposition στην Ουάσιγκτον παρουσίασαν τα ευρήματά τους. Ο φλοιός του κουκουτσιού περιέχει 130 χημικές ενώσεις που ήδη συνθέτουμε για φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση.

Ανάμεσα σε αυτές είναι το αντιικό δοκοσανόλη (docosanol), το αντικαρκινικό heptacosane, το dodecanoic οξύ που προστατεύει από την αθυροσκλήρωση, το benzyl butyl phthalate, που κάνει τα πλαστικά μαλακά όπως οι κουρτίνες μπάνιου.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline δίνει εκατομμύρια το χρόνο για την παραγωγή του Abreva, του οποίου το ενεργό συστατικό είναι η δοκοσανόλη.

Χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο και κατά κανόνα το κουκούτσι πετιέται. Ακόμα και οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν για να παράξουν το έλαιο για λοσιόν, σαμπουάν, μαγειρική χρήση, τα πετάνε το φλοιό.

Η φύση είναι το μεγαλύτερο και εξυπνότερο χημικό εργοστάσιο

Οι ενώσεις που απαντώνται στη φύση έχουν κατά κανόνα λιγότερες παρενέργειες από αυτές που συνθέτουμε στο εργαστήριο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να αναλύσουν κάτι που πετάμε στα απορρίμματα

Η ιδέα τους ήρθε όταν συζητούσαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης τροφίμων και σκέφτηκαν να ξεκινήσουν από το αβοκάντο είναι βασικό συστατικό της Tex-Mex κουζίνας στο Brownsville των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές αποξήραναν, κονιορτοποίησαν το φλοιό και ανέλυσαν το έλαιο και το κερί του με αέρια χρωματογραφίας/ φασματομετρία μάζας (GC/MS), μια διαδικασία που μετατρέπει τις ουσίες σε ατμό και τις βομβαρδίζει με ενέργεια για να προσδιορίσει τα χημικά τους συστατικά.

Έμειναν έκπληκτοι όταν έψαξαν σε βάσεις δεδομένων και δε βρήκαν καμία άλλη αναφορά. Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε σκεφτεί να αναλύσει ακόμα και αυτά που πετάμε.

 

--

Πηγές:

254th ACS National Meeting & Exposition acs.org

Avocado Seed Husks Store Potentially Therapeutic — and Profitable — Compounds seeker.com

Newman, D. J., & Cragg, G. M. (2016). Natural products as sources of new drugs from 1981 to 2014. J. Nat. Prod79(3), 629-661.