Δεν χάνει ο χυμός τη γλυκύτητά του αλλά εμείς δεν μπορούμε για λίγο να γευτούμε όλες τις γεύσεις λόγω της οδοντόκρεμας.

οδοντόκρεμα χυμός πορτοκάλι

Μπορούμε να διακρίνουμε 5 τύπους γεύσεων: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό και το ουμάμι.

Ένα από τα βασικά συστατικά της οδοντόκρεμας, η καθαριστική ουσία (detergent), που μειώνει την επιφανειακή τάση του σάλιου και κάνει την οδοντόκρεμα να αφρίζει και να διαχέεται σε όλο το στόμα δίνοντας την αίσθηση της καθαριότητας, είναι αυτή που ευθύνεται για το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα ένας τύπος γνωστός ως λαουρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate, SLS) καταστέλλει τους υποδοχείς του γλυκού στη γλώσσα μας και διαλύει τα φωσφολιπίδια που καταστέλλουν του υποδοχείς του πικρού. Έτσι μας εμποδίζει να γευτούμε τη γλυκύτητα του χυμού πορτοκαλιού και ανοίγει το δρόμο για τους πικρούς τόνους.

Φυσικά το ίδιο μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε ζαχαρούχο ρόφημα. Απλώς ο χυμός πορτοκάλι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στο πρωινό μας αφού βουρτσίσουμε τα δόντια.

Για να επανέλθει η ισορροπία γεύσεων, βρέθηκε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια ώρα. Με άλλα φαγητά και ροφήματα, όπως τα λιπαρά και ο καφές η ισορροπία έρχεται πολύ πιο γρήγορα, σε μόλις 4 λεπτά.

Μια άλλη εξήγηση υποστηρίζει ότι η κακή γεύση οφείλεται στην αντίδραση του φθοριούχου κασσίτερου της οδοντόκρεμας με το οξικό οξύ του χυμού πορτοκαλιού, που αναδεικνύει τη γεύση του μετάλλου.

 

--

Πηγές:

ALLISON, A., MARIE, A., & CHAMBERS, D. H. (2005). Effects of residual toothpaste flavor on flavor profiles of common foods and beverages. Journal of Sensory Studies, 20(2), 167-186.

Orange Juice and Toothpaste. newton.dep.anl.gov

Σχετικοί όροι:
1815. Παράγεται το σιρόπι γλυκόζης