Μπορεί το μαύρισμα να είναι ελκυστικό και σε όλους μας να αρέσει ένα ηλιοκαμένο σώμα το καλοκαίρι. Αλλά σκεφτείτε ότι όταν καθόμαστε απροστάτευτοι στον ήλιο το σώμα μας φωνάζει: "Βοήθεια! Καίγομαι!". Έτσι οι επιστήμονες δουλεύουν για να ικανοποιήσουν αυτή μας την επιθυμία με όχι τόσο ανθυγιεινό τρόπο.

μαύρισμα

H επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο είναι άκρως επικίνδυνη και προκαλεί από ταχύτερη φωτογήρανση μέχρι αύξηση του κίνδυνου για καρκίνο του δέρματος.

Δείτε επίσης: Τι προκαλεί η ακτινοβολία στο σώμα

Οι επιστήμονες βρήκαν μια μέθοδο για να έχουμε και μαυρισμένο δέρμα και να μην το καταστρέφουμε με έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Εντόπισαν ένα μικρό μόριο που επάγει την έκκριση μελανίνης και άρα μαύρισμα του δέρματος, χωρίς έκθεση στον ήλιο.

Το 2006, σε πειράματα που έγιναν στο δέρμα ποντικών, είχαν αναγνωρίσει μια ένωση τη φορσκολίνη (forskolin), η οποία διέγειρε την παραγωγή μελανίνης. Όταν όμως τη δοκίμασαν σε ανθρώπινα κύτταρα δέρματος, (καλλιεργημένα στο εργαστήριο), η πρωτεΐνη δεν είχε καμία επίδραση. Ο λόγος ήταν ότι το δικό μας δέρμα είναι πολύ πιο πυκνό, για την ακρίβεια 5 φορές πιο πυκνό από των ποντικών.

Έτσι οι ερευνητές έστρεψαν το ενδιαφέρον του σε άλλες πρωτεΐνες, που ανήκουν στην κατηγορία των κινασών, (salt-inducible kinases, SIK) και δρουν και αυτές στο μονοπάτι παραγωγής της μελανίνης αλλά σε διαφορετικό στάδιο. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος οπότε μπορούν και διεισδύουν στο πυκνό μας δέρμα και φαίνεται ότι είχαν και αποτέλεσμα.

kinase melatonin skin

Το δέρμα από την ημέρα έγχυσης της πρωτεΐνης SIK (αριστερά) μέχρι και την 8η ημέρα (δεξιά) 

Ακούγεται σαν κάτι απλό αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο σε ανθρώπους και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το αποτέλεσμα και τι επίδραση μπορεί να έχει στο υπόλοιπο σώμα.

Αν και το σκούρο δέρμα στους ανθρώπους σημαίνει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι πρωτεΐνες SIK λειτουργούν επάγοντας το γονίδιο MITF, που είναι ο κύριος ρυθμιστής των γονιδίων για τις χρωστικές. Όμως, με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ως τώρα, μετάλλαξη ή επαγωγή του γονιδίου MITF μπορεί να προκαλέσει καρκίνο υπό ορισμένες συνθήκες. Αν και στα μέχρι τώρα πειράματα στα ποντίκια δεν έχουν προκληθεί μεταλλάξεις ούτε έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Μπορεί κάπως έτσι να μαυρίζουμε στο κοντινό μέλλον. Αλλά μέχρι τότε βάλτε την αντηλιακή σας κρέμα και προφυλαχτείτε από τον ήλιο. Αλλωστε το μαύρισμα δεν είναι και απαραίτητο. Κάθε τύπος δέρματος έχει τη δική του ομορφιά.

 

--

Πηγές:

  1. Mujahid, N., Liang, Y., Murakami, R., Choi, H. G., Dobry, A. S., Wang, J., ... & Hermann, A. L. (2017). A UV-Independent Topical Small-Molecule Approach for Melanin Production in Human Skin. Cell Reports, 19(11), 2177-2184.
  2. D'orazio, J. A., Nobuhisa, T., Cui, R., Arya, M., Spry, M., Wakamatsu, K., ... & Ito, S. (2006). Topical drug rescue strategy and skin protection based on the role of Mc1r in UV-induced tanning. Nature, 443(7109), 340-344.