Τώρα οι επιστήμονες φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν εμφανίζονται αυτές οι ανεπιθύμητες σκέψεις και γιατί κάποιοι εγκέφαλοι είναι καλύτεροι στον έλεγχο αυτών από άλλους.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο εκτελεστικό κέντρο ή τον CEO του εγκέφαλου, τον προμετωπιαίο φλοιό, ως την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των σκέψεων. Μία νέα έρευνα, όμως, ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση κοιτάζοντας την περιοχή μνήμης του εγκεφάλου για απαντήσεις.
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ζεύγη λέξεων για να τις αντιστοιχίσουν μεταξύ τους. Οι λέξεις ήταν άσχετες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει κάποια προκαθορισμένη σύνδεση.
Στο επόμενο στάδιο, τους έδειχναν είτε ένα πράσινο είτε ένα κόκκινο σήμα και παράλληλα μία από τις λέξεις. Όταν το σήμα ήταν πράσινο, τους ζητούσαν να θυμηθούν τη συζευγμένη λέξη. Όταν ήταν κόκκινο, τους ζητούσαν να προσπαθήσουν να καταπιέσουν σκοπίμως τη συζευγμένη λέξη από το μυαλό τους.
Ενώ αυτό συνέβαινε, η ερευνητική ομάδα προκειμένου να μπορέσει να δει τι συνέβαινε στις βασικές περιοχές του εγκεφάλου τη στιγμή που οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να καταπιέσουν τις σκέψεις τους, παρακολουθούσε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με ένα συνδυασμό fMRI (απεικόνιση εγκεφάλου) και φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού, που μετρά χημικές αλλαγές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις του νευροδιαβιβαστή GABA στον ιππόκαμπο, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, προβλέπουν την ικανότητα των ανθρώπων να μπλοκάρουν τη διαδικασία ανάκτησης και να εμποδίζουν την επιστροφή των σκέψεων και των αναμνήσεων. Δηλαδή, οι συμμετέχοντες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις GABA ήταν καλύτεροι στην καταστολή των ανεπιθύμητων σκέψεων.
Ο GABA είναι ένας «ανασταλτικός» νευροδιαβιβαστής που διατηρεί την ισορροπία στον εγκέφαλο μειώνοντας τη δραστηριότητα στους νευρώνες που πυροδοτούνται από τους «διεγερτικούς» νευροδιαβιβαστές. Γνωρίζαμε ήδη ότι τα επίπεδα GABA είναι βασικά για τις παθήσεις άγχους και τώρα φαίνεται ότι παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά μπορούμε να διαχειριστούμε τις ενοχλητικές σκέψεις.
Ποιους μπορεί να βοηθήσει μια μελλοντική θεραπεία;
Η ικανότητά μας να ελέγχουμε τις σκέψεις μας είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας. Όταν αυτή η ικανότητα καταρρεύσει, προκαλεί μερικά από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα ψυχιατρικών ασθενειών: ενοχλητικές επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις, εικόνες, παραισθήσεις, παθολογικές και επίμονες ανησυχίες.
Όλα αυτά είναι βασικά συμπτώματα από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το μετατραυματικό στρες έως την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα τους θα προσφέρουν περαιτέρω εικόνα για τη χημική βάση αυτών των διαταραχών και θα μπορούσαν μία μέρα να οδηγήσουν σε θεραπείες.
"Αυτό που το κάνει συναρπαστικό είναι ότι τώρα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι", δήλωσε ο καθηγητής Michael Anderson, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. "Προηγουμένως, μπορούσαμε να πούμε μόνο ότι" αυτό το μέρος του εγκεφάλου ενεργεί σε αυτό το μέρος ", αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ποιοι νευροδιαβιβαστές είναι πιθανό να είναι σημαντικοί."
--
Πηγές:
Schmitz, T. W., Correia, M. M., Ferreira, C. S., Prescot, A. P., & Anderson, M. C. (2017). Hippocampal GABA enables inhibitory control over unwanted thoughts. Nature communications, 8(1), 1311.